Tavaly év végén szűnt volna meg, ezért van olyan orvos, aki már most sem ad - 1 évig még kötelező a papírrecept

A tervekkel ellentétben mégsem szűnt meg tavaly decemberben a papírrecept, egy évig még kötelező kiadniuk a háziorvosoknak. 

A jogszabályváltozásról azonban nem minden orvos értesült, ez pedig gondot okozhat azoknak, akik helyett más váltaná ki a gyógyszereket.

Január elsejével eredetileg megszűnt volna a nyomtatott vény, az e-recept bevezetésének ugyanis éppen az volt a célja, hogy kiváltsa a papíralapú gyógyszerfelírást. 

Csakhogy tavaly év végén módosították a jogszabályt, így 2019-ben még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni.

A Népszava arról számolt be, hogy sok orvos nem értesült időben a karácsony előtti változásról, és idén már csak virtuálisan írják fel a gyógyszereket betegeiknek. 

Ez pedig gondot okoz azok esetében, akik helyett családtagjaik mennek a patikába. 

Ott ugyanis papír nélkül csak saját névre felírt gyógyszert lehet kiváltani, személyi igazolvány és tajkártya bemutatásával. 

Vagyis ha a háziorvos egy súlyos, otthon fekvő betegnek úgy ír fel gyógyszert, hogy erről nem ad ki papírt, azt a családtagok nem tudják hazavinni neki. 

Gyurisné Török Éva, a szegedi Kígyó Gyógyszertár vezetője szerint:

Igazából ez a probléma eddig is fennállt. 

Heti rendszerességgel fordul elő, hogy recept nélkül szeretnének a hozzátartozók gyógyszert kiváltani, éppen ezért nem tapasztaljuk, hogy az év végi jogszabályváltozás miatt maradnának többen ellátatlanul. 

Nem is lenne jó, ha bármiféle hivatalos igazolás nélkül kiadhatók lehetnének a gyógyszerek, hiszen a patikus akkor nem tudná ellenőrizni, valóban annak a betegnek viszik-e, akinek azt az orvos felírta.

Hogy ezt a problémát 2019. december 31. után hogyan hidalják majd át, azt nem tudom. 

Valószínűleg meghatalmazást kell majd írnia a betegnek.


Év végéig még kérik a vényt vagy a felírási igazolást a szegedi Kígyó Gyógyszertárban is.


Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke szintén nem érzi problémának, hogy a munkájukat érintő jogszabályváltozásra mindössze öt munkanapnyi idejük volt felkészülni. 

Bár külön értesítést valóban nem kaptunk erről, azért lehetett tudni a módosításról. 

A szabályok nem ismerete pedig nem mentesít senkit. 

Az egészre egyébként azért volt szükség, mert egy évvel a bevezetése után a vényíró orvosok egy része még mindig nem használja az e-recept felírási lehetőségét. 

Hogy Csongrád megyében hány ilyen orvos lehet, azt Szilárd András nem tudta megmondani, de úgy fogalmazott, nem lehetnek túl sokan.


Becslések szerint a terápiára szorulók negyede, ötöde helyett a hozzátartozók vagy a szomszédjuk megy a patikába. 

Hogy ők milyen igazolásokkal vehetik át a csak az e-térben felírt pirulákat, az a mai napig nincs egyértelműen szabályozva. 

A mostani, egyedi esetek erre világítanak rá. 

Hogy megyénkben az elmúlt napokban hányan jártak úgy, hogy a háziorvosok tájékozatlansága miatt nem tudtak gyógyszert kiváltani, arról nincs statisztika. 

Szakemberek azt javasolják, a betegek vagy hozzátartozóik minden esetben kérjenek felírási igazolást a háziorvostól, akkor is, ha arról az orvos megfeledkezne.


Készült a DÉLMAGYARORSZÁG c. napilapban 2019.01.08. napján megjelent tudósítás alapján