Gyerekek milliói szerte az országban az ősz beköszöntével egybekötve, szeptember 1-én megkezdik az iskolát. Jönnek a mozgalmas sulis hetek, de azt sokan nem is sejtik, hogy a tanintézeti oktatás mellett, a másodlagos tevékenységeik során a baktériumok és mikroorganizmusok támadásainak is ki vannak téve. A mikrobák elkerülése sajnos szinte lehetetlen: az iskola, ahol a gyerekek gyakorlatilag mindent megosztanak, potenciális Petri-csésze a kórokozók terjesztésére. Mégis mit tehetünk? Hogy védekezhetünk hatékonyan? Mutatjuk!

A fertőzések megértése segít elkerülni a betegséget

Nem sokkal ezelőtt még senki sem értette, hogy a fertőző betegségeket apró organizmusok okozzák, amelyek emberről emberre terjednek. Még most is vannak kérdések, mert bár tudjuk, hogy a mikroszkopikus élő baktériumok betegségeket okoznak, nem nyilvánvaló mindig, hogyan teszik ezt. De azzal tisztában vagyunk, hogy a legtöbb mikroba a test nyílásain, azaz az orron, a szájon, a fülön, a végbélnyíláson és a nemi szerveken keresztül jut be. Ráadásul a bőrünkön keresztül is átvihetők rovarcsípéssel vagy állatharapással. A fertőzések megelőzésének legjobb módja így a kórokozók szervezetbe jutásának megakadályozása.

Jó higiénia: az infekció megelőzésének elsődleges módja

Az első védelmi vonal az, hogy a megfelelő személyes higiéniai szokások betartásával távol tartjuk a kórokozókat, és erre felhívjuk a gyerekek figyelmét is. Tegyük egy mindennapi rutinná számukra a tisztaság betartását!

1. Építsük be a megszokások körébe a kézmosást!

Mosson kezet minden mosdóbeli ügylet után, evés előtt, illetve minden piszkos feladatot követően, orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után is. Tanítsuk meg neki a helyes kivitelezést. Alaposan nedvesítse meg a kezeit. Szappannal vagy tisztítószerrel habosítsa fel, dörzsölje a tenyerébe, a csuklójára és az ujjaira. Öblítse le folyó víz alatt, majd szárítsa meg alaposan a kezét és a csuklóját.

2. Köhögés és tüsszentés esetén használjon zsebkendőt, amit utána dobjon ki. Ha nincs kéznél zsebi, köhögjön vagy tüsszentsen a könyökébe, ne a kezébe.

3. Ha véletlen megsebesülne, rögtön szóljon a tanárnak, aki szakszerűen ellátja a horzsolást.

4. Kerülje a közvetlen érintkezést mások által már használt szalvétákkal, törlőkendőkkel, zsebkendőkkel, poharakkal, étkezési eszközökkel.

5. Ha a lurkó nem érzi jól magát, akkor inkább tartsuk otthon!

Fordítsunk figyelmet a megfelelő immunvédelemre!

A gyerekeknek is szükségük van bizonyos tápanyagokra és vitaminokra, hisz ezek támogatják az immunrendszer erősítését, segítenek megvédeni a kórokozóktól, amelyekkel szembe kell nézniük, akár az osztályteremben, akár otthon. 

Az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely segíthet a nebulók immunrendszerének, a cink. Általában fehérjealapú élelmiszerekben található meg, jó forrás a halételek, a vörös húsok és a baromfi. A bab és a dió szintén jó cinkbázis, bár az állati eredetű élelmiszerek több ásványi anyagot szállítanak. 

Az is fontos, hogy a gyerekek jó pre- és probiotikumokat kapjanak, de természetesen a C-vitamin is kulcsfontosságú az immunitás megerősítéséhez. 

Nagyon fontos a D-vitamin. Míg a nyári napsütésben eltöltött órák száma megoldja a gyerekek elegendő D-vitamin-szükségletét, addig a hűvösebb hónapokban, így egész tanévben gondoskodnunk kell a pótlásról. Bár az élelmiszerek tartalmaznak némi D-vitamint, nem tudunk elegendő mennyiséget bejuttatni csupán az étrenddel, ezért általában javasolt a kiegészítés. A naponta szükséges mennyiség az életkortól is függ. 

A gyermekeknek és serdülőknek ajánlott napi átlagos szükséglet az alábbi mikrogrammban (µg) és nemzetközi egységben (NE) kifejezve:

- Születéstől 12 hónapos korig: 10 µg (400 NE)

- Gyermekeknek 1-6 éves korig: 15 µg (600 NE)

- Gyermekeknek 6-12 éves korig: 20 µg (800 NE)

- Serdülőkorban, 12 év felett: 25 µg (1000 NE)