Elkezdődött a parlagfűszezon csúcsidőszaka – az ehhez kapcsolódó allergiás reakciók kétmillió magyart érintenek kellemetlenül. Összefoglaltuk, milyen eredményes módszerek léteznek egyrészt a megelőzésre, másrészt a tünetek hatékony kezelésére.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kiadta a kétmillió magyar életét meghatározó jelzését: 2020-ban is elkezdődött a parlagfűszezon. Augusztus és szeptember hónapban erős tüneteket tapasztalhatnak az allergiások, a pollenkoncentrációtól függően gyötrelemmé válhat a szabadban eltöltött idő. Utána sem lehet teljesen fellélegezni: a pollenszemek az első fagyokig okozhatnak tüneteket.

Milyen tünetekkel kell megküzdeni?

Sokan sokféle csodaszerben, népi gyógymódban hisznek, amelyek segítenek enyhíteni az allergiát. Ezek egyénről egyénre változhatnak: van, ami valóban eredményes, némelyik viszont teljesen hatástalan. Mi csak azokat a módszereket soroljuk fel, amelyek igazoltan segítenek az allergiában szenvedők többségének. 

A leggyakoribb tünet parlagfű-allergia esetén a tüsszögés, az orrfolyás, a szemviszketés, valamint a könnyezés. Súlyos esetben ez annyira kellemetlen, hogy az ember képtelen megmaradni a szabadban. A növény pollenjei magas koncentrációban vannak jelen a levegőben, így hiába lehet csodás egy nyári délután, sokaknak ez maga a pokol az allergiás reakciók miatt. 

Hogyan védekezzünk?

A védekezés első fázisa természetesen az, hogy megakadályozzuk a növény létezését, elterjedését. Egyszerűbben mondva irtsuk a parlagfüvet, ahol csak tehetjük. Gyomnövényről van szó, így ezzel semmiféle kárt nem okozunk a természetnek, viszont élhetőbb környezetet teremtünk magunk körül. Ez a saját telkünk területén jogszabályi kötelezettség, ráadásul büntethetnek is az irtás elmulasztásáért. Más portáján azonban nem végezhetjük el a munkát engedély nélkül, ilyen esetben a hatóságok felé lehet jelezni a problémát.

Védekezni úgy is lehet, ha „elmenekülünk” a pollenek elől, egy tengerparti nyaralás során például biztosan nem jelentkezik majd a parlagfűhöz köthető allergia. Csak éppen ezt nem mindenki teheti meg, főleg nem heteken át.

Légtisztító, pollenszűrő, hajmosás

A védekezés másik fajtája, ha keveset megyünk a levegőre. Otthon, a nyílászárókat zárva tartva megvédhetjük magunkat a pollenektől. Ezt a folyamatot segíti a légtisztító berendezés, illetve a pollenszűrős klíma, amelyek folyamatosan tisztítják a ház levegőjét. A módszer akkor eredményes, ha a szellőztetések számát a lehető legalacsonyabb szinten tartjuk. További hasznos tipp, hogy hazaérkezés után érdemes azonnal a szennyesbe tenni az utcai ruhát, majd lezuhanyozni, alaposan hajat mosni. Ezzel az ember megóvhatja otthonát akkor is, ha kénytelen azt elhagyni az allergiacsúcs idején.

Segíthetnek a gyógyszerek

Ha tényleg nagy a baj, és tönkreteszi a mindennapokat az allergia, érdemes szakemberrel konzultálni, valamint a gyógyszeres kezelésben bízni. Valós segítséget nyújthat például az Allegra, amely az antihisztaminok csoportjába tartozó, recept nélkül kapható, kifejezetten allergia elleni gyógyszer. A Rhinsopray plus orrspray aktív hatóanyaga percek alatt felszabadítja, majd tartósan tisztán tartja orrát, míg az Allergodil szemcsepp csökkenti az allergiás szemtüneteket és az allergének által kiváltott kötőhártya-, valamint orrnyálkahártya-gyulladást.