Speciális körülmények között, járványhelyzetben indult a 2020–2021-es tanév az óvodákban és iskolákban, így most kiemelkedően fontos, hogy a gyermekek ellenálló immunrendszerrel vegyenek részt a közösségek életében. Ennek megerősítésére több hatékony módszer létezik, ezeket foglaltuk össze. 

A tanév első időszaka kiemelt jelentőségű egy kisgyermek számára, ekkor tér ugyanis vissza az óvodai, iskolai közösségébe, ahol óhatatlanul találkozik vírusokkal, baktériumokkal. Különösen igaz ez azokra, akik most kezdték a kiscsoportot vagy az első osztályt. Ez a jelenség nem új, viszont a koronavírus-járvány miatt 2020 speciális esztendő ebből a szempontból. Ahhoz, hogy a vírusokból ne alakuljanak ki betegségek, erős immunrendszerre van szükség, ennek edzése, karbantartása pedig egyszerű módszerekkel kivitelezhető.

Táplálkozás és pihenés, a két alappillér

A legfontosabb az egészséges, vitamindús táplálkozás kialakítása, amelyre napi szinten oda kell figyelnie a szülőknek. Ebben nincs új a nap alatt: a friss zöldségek, gyümölcsök remek vitaminforrások, és ásványi anyagokkal is ellátják a szervezetet. Ha természetes úton nem jut elég vitaminhoz a gyermek, pótolni lehet ezeket: a Vibovit by Eurovit Immun Gumivitamin, illetve a Jamieson D3-vitamin eper ízű rágótabletta is erre a célra készült. A D-vitamin hiánya szintén okozhat problémát, ezt a legegyszerűbben a napfényen eltöltött idő növelésével kerülhetjük el. Előnyös az olajos magvak, a friss halak fogyasztása is. 

A táplálkozás mellé elengedhetetlen a megfelelő pihenés, ezt a mennyiségére és a minőségére is értjük. A National Sleep Foundation kutatása szerint óvodás korban naponta 10-13 órára van szüksége a kicsiknek, általános iskolásként ez a szám 9-11, a tiniknél pedig 8-10 órára csökken. Fontos, hogy ez minőségi alvást jelöl, amihez az kell, hogy az ágyban fekve ne zavarja mesterséges fény, azaz ne az okostelefont nyomkodja a gyermek. A pihenéshez a megfelelő alátámasztást biztosító, kényelmes matrac is lényeges elem. A jó alvás a fejlődő szervezet számára prioritás, így az erős immunrendszernek is feltétele.

Megelőzés, megfelelő higiénia

Nem hagyhatjuk ki a speciális helyzet miatt a higiénia témakörét sem. A koronavírushoz kapcsolódva újra megtanulhatta mindenki, mennyire fontos a meleg vízzel és szappannal való alapos kézmosás, és miért kell a könyökhajlatba tüsszenteni a tenyerünk helyett. Ki lehet emelni a gyermek számára, hogy mik a kockázatai egy közös pohárnak, a kilincs felesleges fogdosásának. Az immunrendszert ezekkel a védekezési praktikákkal is óvhatjuk. Tudatos szülőként el kell magyarázni az alapvető higiéniai normákat a gyermeknek, hiszen nem csak az a fontos, hogy végrehajtsa ezeket a feladatokat, hanem az is, hogy tudja, mit miért tesz.

Az immunrendszer erősítésében segít a rendszeres testmozgás, a sportos életmód. Ez az iskolában a mindennapos testnevelés során adott, de ha nincs túlhajszolva a gyermek, különórákon is hozzá lehet ezekhez tenni. Nem kell feltétlenül egyesületi szinten sportolnia, lehet szó egy egyszerű családi mozgásról, mondjuk kerti fociról vagy tollaslabdázásról, de elmehet a szülő a gyermekével sétálni, kerékpározni, görkorizni is. A friss levegőért, valamint a napfényért hálás lesz a felnőtt és a gyermek immunrendszere is.