Biztosan veled is előfordult már, hogy egy nehéz éttermi vacsora után nagyon nehezen tudtál elaludni, vagy sokáig csak forgolódtál. De azt az érzést is valószínűleg ismered, hogy „most csak valami könnyűre vágyom”. Ezek mind az emésztéssel kapcsolatosak, és azon belül is azzal, hogy az elfogyasztott étellel mennyi időt tölt el a szervezetünk.

A különböző típusú táplálékoknak egészen eltérő az emésztési idejük, és ezeket nem csak a fenti két eset kapcsán érdemes ismerni. Az ételek emésztési ideje egy diéta szempontjából is nagyon fontos, hiszen a lassan felszívódó szénhidrátoktól például sokáig nem érezzük magunkat éhesnek, a gyors emésztésű élelmiszerek viszont hamarabb előidézhetik az éhségérzetet. Ebben a blogunkban összegyűjtöttünk néhány különböző ételt, és emésztési idejüket.

Gyümölcs-, és zöldséglevek

Sokszor van úgy, hogy megiszunk egy pohár baracklevet, vagy narancslevet, és azt érezzük, hogy „jól is laktunk”. Ez valóban így lehet, de csak néhány percig, hiszen a gyümölcslevek emésztési ideje a leggyorsabb, feldolgozásukhoz mindössze 15-20 perc szükséges.

Nyers, és főtt zöldségek

Nem mindegy, hogy a zöldségeket milyen formában visszük be a szervezetünkbe! A nyers zöldségeknek nagyjából 30-40 percre van szükségük, ezzel szemben a főtt zöldségek emésztési ideje 40 perctől kezdődik.

Saláták

Igen, a saláták legtöbb esetben nyers zöldségek, azonban sok olyan ’kiegészítőt’ tartalmaznak, amik jelentősen lelassítják a feldolgozási idejüket. Ilyenek például a különböző olajok, a magvak, a sajtok, vagy a dresszingek. Egy jól nyakon öntött görögsalátát például akár egy órán keresztül is emészthetünk.

Keményítő tartalmú zöldségek

Ebbe a kategóriába tartoznak a krumplifélék, az édesburgonya, az articsóka, vagy a gesztenye is. Ezek a zöldségek keményítő tartalmuk miatt több időt töltenek el a szervezetünkben, emésztésük 1-2 órát is igénybe vesz.

Tejtermékek

A tejtermékek szintén viszonylag hosszú időre, nagyjából 120 percre foglalják le emésztőrendszerünket. Ez jellemzően a magas zsírtartalmuknak köszönhető, de természetesen itt is vannak eltérések. Egy sovány túrót nem kell addig emészteni, mint például egy parmezán sajtot.

Olajos magvak és gabonaköretek

Az olajos magvak, mint a mandula, dió, kesudió, vagy a mogyoró rendkívül egészségesek, azonban nem véletlenül mondják, hogy nem szabad belőlük túl sokat enni. Az emésztési idejük három órát is igénybe vehet.

A szénhidrát-, és rost tartalmú gabonaköretek, mint például a rizs, a quinoa, vagy a hajdina két órát tölt emésztőrendszerünkben.

Húsfélék

A végére hagytuk a legérdekesebb kategóriát, ahol nagyon eltérő eredmények születhetnek. A legkönnyebb húsfélék a halak, amiket nagyjából 45-60 perc alatt képesek vagyunk megemészteni. Utánuk jönnek a szárnyasok, ahol már nagyobb az ugrás, elkészítéstől függően a csirke-, és pulykahúsokat 1,5-2 óra alatt dolgozzuk fel. Majd végül jön a bárány, a sertés, és a marhahús, amik 3-tól egészen 5 hosszú óráig képesek a szervezetünkben emésztődni.

Emlékeztek még az első mondatra? Így már talán érthető, hogy miért nem tudunk elaludni egy kiadós steak vacsora után: a szervezetünk gőzerővel dolgozik a marhahús emésztésén.

Mint látjuk, szervezetünk nem pihen le a hétvégi ebéd után, ezért érdemes segíteni néhány egyszerű tipp betartásával:

- Ideális esetben az ételeket az emésztés sorrendjében kellene fogyasztani, de ez természetesen nem mindig megoldható.

- Figyeljünk az adagokra, ne együk túl magunkat. Inkább többször együnk keveset!

- A hideg víz lassíthatja az emésztési folyamatokat, étkezés közben ezért inkább szobahőmérsékletű, vagy langyosabb italokat fogyasszunk.

- Az étkezés legyen nyugodt, lassú, a falatokat rendesen rágjuk meg.