Ez vajon STROKE...? Hogyan tudom felismerni és hogyan tudok azonnal segíteni?

 

Valamennyiünket félelem fog el, ha ezt a szót halljuk: STROKE

Annyit már tudunk, hogy amikor egy agyterület verőér általi vérellátása sérül, akkor a kialakult oxigénhiány miatt az idegsejtek károsodnak. Így az érintett terület funkciója átmenetileg, vagy esetleg örökre sérül.

A leggyakoribb ok, hogy valamilyen akadály képződik az agyi erekben, ami lehet vérrög, vagy érgörcs okozta szűkület. A tünetek ijesztően gyorsan és sokszor látványosan jelentkeznek, így nagyon rövid időt adva az azonnali segítségnyújtásra, pedig az időfaktor rendkívül fontos!

 

Ezek a tünetek a következők lehetnek:

Zavartság, beszédzavar, kettős látás, végtagok féloldali elgyengülése, zsibbadása, érzéketlensége. Szemhéjcsüngés, szédülés, arc félrehúzódása, egyensúlyzavar, látótér kiesés, értelmetlen beszéd.

 

Néhány tanács, ami a gyors felismerést segíti

-        Arc: kérd meg az érintett személyt, hogy mosolyogjon. Ha abnormális a mosoly, vagy féloldalas, az bajt jelent!

 

-        Karok: kérd meg az érintett személyt, hogy nyújtsa ki előre és tartsa mindkét karját párhuzamosan. Ha erre képtelen, vagy az egyik kar lecsuklik, az bajt jelent!

 

-        Beszéd: Kérd meg az érintett személyt, hogy ismételjen utánad egy egyszerű mondatot, például: Szépen süt a nap. Ha hiányos a visszamondott mondat, vagy érthetetlen a kiejtés, az bajt jelent!

 

-        Idő: Ha a fenti tünetek közül egyértelműen igazolódik 1-2, úgy a mentők értesítése nem várhat. A beteget azonnal stroke centrumba, vagy neurológiai osztályra kell szállítani, ahol a kezelést minél gyorsabban meg kell kezdeni a pontos diagnózis felállítása után.

 

Ha a beteg légzése időközben megállna, azonnal kezdjük meg a mesterséges lélegeztetést! Ha hányni kezdene, fektessük oldalára, vagy legalább a fejét fordítsuk oldalra hogy a fulladást elkerülje.

 

Idő, idő, idő! Stroke esetén minden eltelt percnek jelentősége van! Így azonnal kérjük az orvosi segítséget, ne várjunk! Minél gyorsabban jut orvosi ellátáshoz a beteg, annál nagyobb eséllyel kerülhető el az agy végleges károsodása és persze a haláleset is.