Négy vitamin, amelyek kevésbé ismertek, mégis fontosak, hogy egészséges maradj.

A szervezetünk napi vitaminszükségletét rendkívül fontos kielégíteni – hogy ez mekkora, azt rengeteg részlet befolyásolja, ilyen az életkorunk, a nemünk és az életvitelünk. A vitaminok bevitele elsősorban a megfelelő táplálkozással lehetséges, de ha ez nem elegendő, oda kell figyelni a pótlásra. Az A-, a C- és a D-vitamin jelentőségét mindenki ismeri, ezért most négy másik, a szervezet számára ugyancsak fontos vitamint mutatunk be.

A B-vitaminok

Tulajdonképpen a B-vitamint is vehettük volna a közismert típusok közé, ám megéri külön is beszélni róla, hiszen több fajtája létezik. Amikor azt mondjuk, B-vitamin, az nem elég, mert a B1-től a B17-ig különböző vízben oldódó módosulatokról beszélhetünk. A teljes csoportot B-komplexnek nevezik, ebbe az összes B-vitamin beletartozik. Ha általánosságban beszélünk róluk, elmondhatjuk, hogy a szervezetnek mindegyik B-vitaminra szüksége van, az egyik nem helyettesíti a másikat. A legtöbb típus az élelmiszer energiává alakításában, az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban vesz részt, ezért a B-vitaminokra a bevitt energiával arányosan van szükség. Ez változatos táplálkozással megoldható, így súlyos hiány ritkán alakul ki. Ha mégis, az idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetek formájában jelentkezik, ilyenkor a megfelelő vitaminkészítményekkel pótolható a hiány. Létezik olyan étel, amelyben az összes B-vitamin megtalálható? Igen, méghozzá az élesztőgomba vagy sörélesztő, amelyet elsősorban kenyérsütésnél és sörfőzésnél használnak.

Az E-vitamin

A kevésbé ismert E-vitamin, más néven tokoferol egy antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamincsoport gyűjtőneve. Jótékony hatásai közül az egyik legismertebb, hogy hozzájárul az öregedési folyamatok megfékezéséhez, védi a szív koszorúereit, segít az elmeszesedés megelőzésében. Mivel gátolja a vérlemezkék összecsapódását, a kutatások alapján véd a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulása ellen. További előnye, hogy erősíti az immunrendszert, támogatja a bőr egészségét, gyorsítja a sebgyógyulást. A vitaminhiány az E jelzésű esetében izomgyengeséggel, idegi problémákkal, látászavarokkal, nőknél a terhesség veszélyeztetésével, férfiaknál a libidó csökkenésével járhat. A szervezet nem tudja előállítani, így az E-vitamin bevitelére oda kell figyelni. Erre tökéletes a napraforgómag, a mandula, a növényi olajok, a lazac, a máj, a tojás, a brokkoli, a spenót és az avokádó is. Léteznek E-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például margarinok, gyümölcslevek és müzlik, ezek szintén segíthetnek a pótlásban. Ha ez sem elég, E-vitamin készítmények formájában is bevihető.

Az F-vitamin

Az F-vitamin a zsírban oldódó telítetlen zsírsavak csoportját, azaz az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat jelöli. Az elnevezés csalóka, hiszen manapság a vegyületcsoport nem tartozik a vitaminok közé, ám régen ez volt a jelölése. Megtalálhatóak benne az esszenciális zsírsavak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, ezért kell ezeket megfelelő táplálkozással biztosítani. A telítetlen zsírsavak hiányában gyengül az immunrendszer, megjelenhetnek a felső légúti megbetegedések, a magas vérnyomás, nagyobb az esély vérrögök kialakulására, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Kisebb, de lényeges gond, hogy bőrbetegségekhez is vezethet, ide tartozik a bőrszárazság, a pattanások, az ekcéma. Az F-vitamin bevitele növényi olajok, például búzacsíraolaj, lenmagolaj, napraforgóolaj formájában, illetve a diófélékkel, így a földimogyoróval, napraforgómaggal, dióval, mandulával, avokádóval bevihető. Ha ez nem elegendő, kapszula formájában is pótolható.

A K-vitamin

Mondhatjuk, hogy a zsírban oldódó K-vitamin sincs a vitaminok ismertségi listájának élén, pedig nagyon fontos a szervezet számára. Részt vesz a csontanyagcserében, szabályozza a véralvadást, sőt nélkülözhetetlen összetevő ehhez. Ez fontos, hiszen hiány esetén egy kisebb sérüléssel is jelentős vérzés alakulhat ki. Sok élelmiszer tartalmazza ezt a nélkülözhetetlen vitamint, ilyen a zöldségek közül többek között a spenót, a brokkoli, a savanyú káposzta, az uborka, a karfiol, a kelbimbó, a cukkini, a kelkáposzta, de a természetes források közé tartoznak a kefirek vagy joghurtok, illetve bizonyos húsfélék és gabonakészítmények is. Egészséges táplálkozással elegendő K-vitamin kerül a szervezetbe, ám májbetegség, gyomor- és bélproblémák esetén kialakulhat hiány, ennek következménye a csontképzési zavar és a vastagbélgyulladás lehet. Ilyenkor étrend-kiegészítők formájában is bevihetjük a szervezetbe.