A vérnyomásmérő okos kis szerkezet, amely az otthonunkban képes azonnali információval szolgálni, ha magasvérnyomás-betegségre gyanakszunk, vagy annak tüneteit vesszük észre magunkon. Semmiképp sem helyettesíti az orvosi ellátást és a gyógyszeres kezelést, ám a prevenciós szerepét tekintve kiváló kiegészítő az egészség megőrzéséhez.

A magas vérnyomás problémája minden harmadik embert érint Magyarországon, míg ha ezt a kutatást a 65 év felettieknél végezzük el, akkor már 60 százalékos arányt találunk. Igazi népbetegség, nincs mese, ezért kell mindent megtenni, hogy elkerüljük, vagy ha ez nem sikerül, kordában tartsuk, ellenőrizzük. Ezt természetesen kórházi körülmények között lehet tökéletesen megtenni, a vérnyomás mérésére azonban kifejlesztettek olyan eszközöket, amelyek otthonunk melegében is megbízható, pontos eredményt mutatnak. Ennek az egészségünk felülvizsgálatában, a prevencióban, a diagnózis felállításában, illetve a kezelés hatékonyságának felmérésében van nagy szerepe.

Milyen vérnyomásmérőt válasszunk?

Az eszközök között van különbség, ezért érdemes jól átgondolni a választást a vásárlás előtt. A vérnyomásmérő semmiképp sem olyan eszköz, amit egy megbízhatatlan webshopból rendel az ember, de nem is a piacon szerezzük be az ilyet. Mindig hiteles forrást kell választani, olyan gépet, amelyet orvosok, szakértők ajánlanak. A Kígyó Patika webáruházában többféle digitális vérnyomásmérőt forgalmazunk, ezek olyanok, amelyek tűpontos eredményeket adnak a megfelelő használat mellett.

Nézzük az alapokat! A higanyos készülékek használatán felesleges gondolkozni, egyrészt ezek nehezen beszerezhetőek, másrészt a használatukhoz gyakorlatra és képzettségre van szükség, úgyhogy ezeket hagyjuk meg a szakembereknek. Ha továbbmegyünk, beszélhetünk félautomata és automata megoldásról, amelyek különbsége, hogy előbbinél az úgynevezett mandzsettát saját magunknak kell felfújni egy pumpa segítségével, utóbbinál ezt a feladatot elvégzi a gép egy gomb megnyomása után. Pontosságukat tekintve nincs érdemi különbség a kettő között, a népszerűbb pedig egyértelműen az automata, amely mindent megcsinál helyettünk, ráadásul az idősebbeknél így a hibázási lehetőségeket is redukáljuk.

Főszerepben a mandzsetta

A mandzsetta elhelyezkedése alapján szintén csoportokra oszthatjuk a vérnyomásmérőket. A legjobb a karra helyezhető verzió, az emberek többségénél ez biztosítja a lehető legpontosabb eredményt – ilyenkor a mandzsettát a könyökhajlat fölé kell elhelyezni. Létezik csuklóra és ujjra szerelhető változat is, ám ezek csak speciális esetekben jelentenek jobb megoldást. Ilyen lehet az, amikor valaki a felkarjára egész egyszerűen nem talál megfelelő méretű mandzsettát, ez kiemelkedő izomzattal rendelkező, illetve túlsúlyos embereknél lehetséges. A mandzsetta méretét egyébként minden eszköznél fontos pontosan megválasztani. Alapvetés, hogy minél vastagabb a kar, annál szélesebb mandzsetta kell hozzá, azaz a vérnyomásmérő a túlsúly miatt kialakult karon, ha rá is megy, kisebb hatékonysággal működik. Visszatérve a csuklós vagy ujjas kialakításhoz, ilyenkor a pontatlan eredmények esélye nagyobb, ezt ugyanis minden apró mozdulat befolyásolhatja. Ha ilyet használunk, érdemes többször is mérni, hogy ellenőrizzük önmagunkat.

Lényeges, hogy a vérnyomásmérésnél olvassuk el a kiválasztott eszközhöz tartozó használati utasítást, de az is, hogy az eredményeinket dokumentáljuk, hiszen csak így tudunk azokról egyeztetni a kezelőorvosunkkal. És a legfontosabb: amint eltérést, szabálytalanságot látunk, keressünk fel szakembert, ne próbáljuk magunkat az internet segítségével diagnosztizálni.