Gyógyszerek szedése mellett alapvetően tilos az alkoholfogyasztás, ezt jó, ha az elején leszögezzük! Sajnos ezt a legtöbben mégsem tartják be megfelelően, főleg az ünnepek közeledtével, amikor könnyedén lecsúszik egy-egy pohárral. Természetesen nem azt állítjuk, hogy egy pohár bor és a fogamzásgátló tabletta kombinációja végzetes lehet, de sajnos vannak olyan esetek, amikor a gyógyszer-alkohol páros komoly mellékhatásokkal jár.

Ebben a blogunkban összegyűjtöttük néhány gyakori gyógyszercsoport, és az alkohol kölcsönhatását, hogy ti is láthassátok a következményeket. Fontos kiemelni, hogy ez a lista nem helyettesíti a gyógyszerek betegtájékoztatójának elolvasását, a hatások ugyanis gyógyszerenként eltérőek lehetnek!

Gyógyszerek cukorbetegségre

Azoknak a cukorbetegeknek, akiket gyógyszerrel kezelnek, érdemes elkerülniük az alkoholt. Nagyobb mennyiségben erőteljes vércukorszint-csökkenést idézhet elő, és nem csak közvetlenül ivás után, hanem akár a következő teljes 24 órában is. Kis mennyiségben nem történik óriási probléma, de akkor is érdemes közben valamit enni, hogy ne essen le drasztikusan a vércukorszint.

Fájdalomcsillapítók

A paracetamol, ibuprofen, vagy diklofenák tartalmú, vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítók alkohollal történő fogyasztása jelentősen megemeli a gyógyszerek máj-, gyomor-, és bélkárosító hatását. Emiatt ezekre tilos alkoholt inni!

Koleszterincsökkentő gyógyszerek

A sztatin tartalmú koleszterincsökkentőt szedők esetében a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás májkárosodást vonhat maga után. Ha semmiképp nem lehet elkerülni az alkoholt, akkor maximum 1,5 dl bor a megengedett!

Altatók

Ezek azok a gyógyszerek, amelyekre egyértelműen TILOS alkoholt fogyasztani! Aki rendszeresen szed altatót és iszik rá, az súlyos szédülést, álmosságot, nagyon alacsony vérnyomást, és akár légzési nehézségeket is tapasztalhat. Ha valaki mégis ivott, akkor a következő altatót legalább hat órára rá vegye be, hogy elkerülje a problémákat.

Antidepresszánsok

Mivel az alkohol és az antidepresszánsok is lassítják a központi idegrendszer működését, ezért a kettő együtt még nagyobb kárt tud okozni. Szédülés, koordinációs problémák és álmosság léphet fel, romolhat az ítélőképesség, illetve még súlyosabbak lehetnek a depressziós panaszok. Ez is egy olyan gyógyszercsoport, ahol fokozottan ajánlott elkerülni az alkoholt!

Fogamzásgátlók

Az alkohol nem csökkenti a fogamzásgátlók hatékonyságát, azonban az alkoholos befolyásoltság tünetei gyorsabban jelentkeznek és tovább is tartanak. Ez azért van, mert a fogamzásgátlót szedő nők szervezete jóval lassabban bontja le az alkoholt.

Szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők

Az alkohol jelentősen lecsökkenti ezeknek a gyógyszereknek a hatását, ezért ha tudjuk, kerüljük el a fogyasztását. Emellett rendkívüli módon csökkenti a vérnyomást, ami szédüléshez, vagy ájuláshoz is vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy idősebb korban a gyógyszer-alkohol párosítására ezek a problémák, tünetek felerősödhetnek! Ez a korosztály több különböző gyógyszert is szedhet egyszerre, ami tovább befolyásolja a következményeket, ráadásul egy idősebb szervezet jóval lassabban bontja le az alkoholt, így a negatív hatás korábban jelentkezhet, és tovább is tarthat.