Ezt kell tudnod a majomhimlőről...

Habár a majomhimlő nem volt a szakemberek számára ismeretlen eredetű vírus, annak Afrikán kívüli megjelenése aggodalmat váltott ki mindenkiből. Ezt a fajta, állatról emberre terjedő betegséget már az 50-es években azonosították, most azonban jóval nagyobb számban, és új tünetekkel jelentkezett szinte minden Földrészen.

 

A majomhimlő terjedése

A majomhimlő többféle módon is terjed, de ami különösen óvatosságra int, az a bőrről bőrre való könnyű terjedés. Elég egy ölelés egy félmeztelen testtől, aki hordozója már a vírusnak, és könnyedén át is adhatta a betegséget. A legvalószínűbb átviteli útvonal a szexuális kontaktus.

 

A majomhimlő tünetei

A tünetek elég változatosak, mindenkinél máshogyan jelennek meg, de kiemelendők a nemi szerveken megjelenő elváltozások és a szájban, vagy a végbélnyíláson tapasztalható sebek. Ezek akár igen erős fájdalommal is együtt járhatnak, ami akár kórházi kezeléshez is vezethet. Az enyhébb lefolyású esetekben influenza-szerű tünetekkel indul a betegség, lázzal, levertséggel, izomfájdalommal. Ez után megjelennek azok az elhíresült kiütések, amik a test bármely részén, még akár a nyelven, vagy a szemen is előfordulhatnak. Ezek súlyosságának mértéke egyedi, de okozhat látásvesztést, sőt akár halálos kimenetelű is lehet.

 

Hogyan előzhetjük meg?

Az első és legfontosabb az, ha számunkra gyanús bőrfelületeket látunk valakin, akkor kerüljük a szoros kontaktust! Ne ölelkezzünk, és tartózkodjunk a szexuális kapcsolattól azzal, aki tünetekről panaszkodik, vagy akár egzotikus afrikai tájakról tért haza. Higiéniai szokásainkat, a sűrű fertőtlenítést tekintsük kiemelten fontosnak.

Mivel a betegség a homoszexuális és biszexuális közösségeket különösen veszélyezteti, így számukra a szexuális partnerek megválasztása kiemelten fontos. Mindannyiunk érdeke, hogy a fertőzés terjedését próbáljuk lelassítani! Akik himlő elleni védőoltást kaptak életük során, náluk sem kizárt a betegség, de ők kórházi kezelés nélkül is gyógyulhatnak.

 

Mit tegyünk, ha tüneteket észlelünk magunkon?

Fontos, hogy ne ess kétségbe, van megoldás! Azonnal izoláld magad, és ne menj társaságba! Hívd fel a háziorvosodat telefonon és jelezd neki a problémát! A célzottan, a vírus kimutatására szolgáló vizsgálatra ő fog tudni időpontot adni. A kezelés pedig, - kifejezett gyógyszer hiányában – csak a tünetek enyhítését fogja szolgálni.

 

Vigyázzunk magunkra és egymásra!