Az egészséges életmód megteremtéséhez a mindennapok szokásain keresztül vezet az út. Ha változtatni akarunk a ritmusunkon, az csak átgondoltan, kitartással érhető el. A megfelelő táplálkozás, a sportos életmód és az elegendő pihenés összehangolása tervezés kérdése, amelyben alaposnak kell lenni. Ebben segítünk néhány tanáccsal.

„Szeretnék egészségesebben élni!” – sokaknak volt ez az újévi fogadalma 2021-ben is. Ez remek, hiszen az egészség az életmódnál kezdődik, a stabil alapokat csak úgy lehet lerakni, ha a mindennapok során ehhez igazítjuk a viselkedésünket. Az új szokásokat magunkra ölteni azonban nehéz, sok kompromisszummal és lemondással jár. Éppen ezért most nem arra keressük a választ, hogyan táplálkozzunk, mikor és mennyit aludjunk, vagy hetente hányszor mozogjunk, hanem arra, hogyan tartsuk be azokat a változtatásokat, amiket az egészségünk érdekében hozunk meg. Ha ezek szokássá válnak, megerőltetés nélkül tudjuk alkalmazni őket.

Tűzzük ki magunk elé a célt

Az első lépés az elhatározás, a cél megfogalmazása. Gondoljuk át, mi az, amin szeretnénk változtatni, mi a célunk ezzel, hová szeretnénk eljutni. Ennek motivációja lehet csupán annyi, hogy „jobban akarok kinézni”, de az is, hogy „szeretném látni felnőni a gyermekeimet”. Segíthet, ha a célt nemcsak a fejünkben hordozzuk, hanem a napjainkba is becsempésszük. Kitehetjük egy lapon az asztalunkra, felcsíptethetjük a hűtőre. Jó tanács, hogy ha kitűztünk egy célt, ne tartsuk meg magunknak, beszéljünk róla a barátainknak. Egyrészt azért, mert a támogatásuk segíthet a nehéz helyzetekben, másrészt azért, mert saját magunkat is motiváljuk azzal, hogy tudjuk, más is ismeri a tervünket, figyelemmel kíséri azt. 

Szerezzük be a szükséges információkat

Ha a cél megvan, akkor kezdhetünk el gondolkozni azon, milyen eszközöket kell bevetnünk az eléréséhez. Nem érdemes egyből a mély-vízbe ugrani, inkább informálódjunk a kezdés előtt. Szeretnénk lefogyni tíz kilót? Rendben, de az első időszakban elégedjünk meg kettővel. Hosszabb távú eredményekhez hosszabb távú elkötelezettség kell, kár siettetni a sikert. Ha már a fogyókúra: nem szabad csodaporokkal, varázsszerekkel próbálkozni. Azok átmeneti eredménnyel járnak, ráadásul az egészségnek, a testnek is árthatnak, pedig pont az lenne a cél, hogy ezen javítani tudjunk. Ha tehetjük, egyeztessünk egy táplálkozási tanácsadóval, ám ha nem akarunk erre pénzt áldozni, olvassunk el néhány hiteles cikket a témában, vagy kövessünk be olyan influenszereket, akik valóban értenek ehhez a területhez.

Kezdjünk kis, elérhető vágyakkal

A mozgás esetében ugyanez a helyzet: kemény dió lesz az eleje. Ha túl nagy célt tűzünk ki, a sikertelenség hatására elmehet a kedvünk az egésztől – ezt a hibát meg kell előzni. Mozogni szeretnél? Kezdd kicsiben. Nem muszáj egyből tíz kilométert lefutnod, ahogy az sem a legfontosabb, hogy egy bevásárlással kezdj a sportszerüzletben. Sétálj egy nagyot, kocogj egy kilométert, menj el biciklizni. Találd meg, mi jelent neked örömet. Az önsanyargatás a versenysport része, a szabadidős tevékenységeknek az élvezetről kell szólniuk.

Fordítsunk elég időt a pihenésre

A fentiektől kicsit eltér a pihenés, az alvás témaköre, ez ugyanis azonnal elkezdhető magas szinten. Ahhoz, hogy a test regenerálódjon, majd a mindennapok során jól teljesítsen, kipihentnek kell lennie. Ebben a rendszeres, jó minőségű alvásnak van döntő szerepe. Az első feladat, hogy célozzuk meg a hét-nyolc óra alvásidőt esténként. Ezt a változást azonnal is bevezethetjük. Ha gondunk van az alvással, az más helyzet – ilyenkor ki kell deríteni, mi okozza a problémát. Ez lehet a rosszul megválasztott étkezési idő, a kevés testmozgás, a kényelmetlen matrac. Keressük meg a hibát, majd változtassunk rajta.

Ne ijedjünk meg az akadályoktól

Fontos: készüljünk fel a nehézségekre, az akadályokra. Nincs olyan, hogy egy életmódváltás az ölünkbe pottyan, meg kell küzdeni érte, le kell győzni önmagunkat. Tudatosságra, kitartásra, türelemre lesz szükség. A nehézségek idején sem szabad feladni, ilyenkor kell összeszorított foggal menni tovább. A népi tapasztalat szerint harminc nap is elegendő lehet egy szokás bevezetéséhez, ha minden nap foglalkozunk vele. Akkor sem kell megijedni, ha ennyi idő alatt nem válik a részünkké – kutatások alapján embertípustól függően tíz hét is eltelhet, mire kialakulnak az automatizmusok.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy ha az egészség megőrzése a cél, át kell alakítanunk a mindennapjainkat. A cél legyen konkrét, mérhető, megvalósítható, releváns és időhöz köthető. Ebben kis lépésekkel érdemes haladni, miközben tudatában vagyunk annak, hogy jönnek majd nehezebb időszakok. Amikor ezeket tapasztaljuk, akkor se csüggedjünk, menjünk tovább a megkezdett úton. Hosszú távon a testünk hálás lesz a törődésért!