A haj, a bőr, valamint a köröm ápoltságának megőrzéséhez a legfontosabb az egészséges táplálkozás, ám léteznek komplex készítmények is, amelyek képesek mindhárom területet ellátni a megfelelő vitaminokkal és tápanyagokkal. Télen a legfontosabb, hogy mindhárom területet védjük a sejteket megviselő extrém hideggel szemben.

A haj egészsége belülről fakad

A haj ápolásának két része van. Az első a fontosabb, amikor belülről tápláljuk a növekedést – ehhez megfelelő táplálkozásra, egészséges életmódra van szükség. Ha az alapok stabilak, jöhet a második fázis, a kozmetikai szerek alkalmazása, amelyekből ha tehetjük, mindig keressük a természetes összetevőjű termékeket. A mesterséges adalékanyagok varázsolhatnak ugyan mozisztárokhoz illő hajkoronát, hosszú távon azonban ártanak a hajhagymáknak. A szép hajért annak típusától függetlenül a tápanyagban gazdag ételek fogyasztásával tehetünk a legtöbbet, emellett ajánlott kerülni az alkoholfogyasztást, a túlzó diétát, azaz a koplalást, de a stressz kerülése is fontos tényező. A haj egészségéért az A-, a B- és a H-vitamin tesz a legtöbbet, utóbbit nevezik biotinnak is. Ez segíti a fehérje-anyagcserét, így támogatja a fényes hajszálakat. A tökéletes összhatáshoz nyomelemek is kellenek, ilyen a cink és a vas. Ha ezek nem jutnak megfelelő arányban a szervezetbe, táplálékkiegészítőkkel is pótolhatók, legyen szó vastag vagy vékony, egyenes vagy göndör, sűrű vagy ritka hajkoronáról. 

Tipp: válasszon az Apivita hajkondicionálók közül a hajához illő megoldást.

Bőrtípustól függően használjunk krémeket

A bőr ápolásánál ugyancsak a helyes táplálkozás az első, amit ki lehet egészíteni krémekkel, vitaminokkal. Ez természetesen függ a bőr milyenségétől, azt figyelembe véve kell megtalálni a megfelelő terméket. Alaptípus a száraz, a normál és a zsíros bőr, de ezek kombinációi is előfordulnak. A legoptimálisabb a normál bőr, amely ritka, így akinek ilyen van, áldásként foghatja fel. Ez tiszta, puha és rugalmas, ellenáll a nap sugarainak és a hidegnek. A száraz bőr ezzel szemben érzékeny a napsütésre, illetve az időjárásra, a zsíros pedig bár ellenálló, erősen fénylik, emiatt sokan nem kedvelik. Ha bármiféle problémánk van a bőrünkkel, az első feladat az, hogy megállapítsuk annak típusát. Amikor ez megvan, érdemes utánanézni, milyen táplálkozási tanácsokat javasolnak ezek mellé, valamint a típustól függően kell kiválasztani azt a krémet, amely segít a bőr regenerálódásában, egészségessé válásában. 

Tipp: szükség esetén nézzen szét a bőrhibák korrigálására szolgáló termékeink között.

Sokat tehetünk a körmeink egészségéért

A kezek, azon belül a körmök ápolása különösen fontos. A pandémia előtt nem mostunk ennyiszer kezet, nem dörzsöltük be ilyen sűrűn alkoholos fertőtlenítőszerekkel a bőrünket, amelyek bár segítenek a vírusok elleni védekezésben, meg is viselik a kezeket, körmöket. Erre az egyik hatékony megoldás a kézápoló krémek rendszeres használata, amelyek ellátják a megfelelő hatóanyagokkal a megviselt, kiszáradt bőrt. Ezek speciális összetételű termékek, azaz nem felel meg bármilyen testápoló a kezek védelmére. A mandulaolaj bizonyítottan hatékony, erősíti a körmöket, ehhez csak be kell kenni azokat, majd hagyni, amíg beszívódik. A körömápolás során figyelni kell a kutikulára, amely a köröm tövénél található bőrcsíkot jelenti. Ennek feladata a szennyeződések, baktériumok megállítása a körömágy előtt, ezért fontos, hogy megfelelően ápolt legyen. Felsérteni, levágni, rágni tilos, de a körömrágás általában nézve is rossz szokás. Ha szeretnénk megerősíteni a körmünket, abban az A-, a B-, a D- és a H-vitamin segít, ezeket ételek formájában, de kiegészítő vitaminokkal is a szervezetbe juttathatjuk. Ugyanilyen fontos a kalcium és a cink, ezek támogatják a sejtek és így a körmök növekedését, emellett hasznos tápanyag a vas, amelynek hiánya a körmök elvékonyodását eredményezheti. 

Tipp: panasz esetén próbálja ki a Vichy kéz- és körömápoló krémet.