Rengeteg ember tapasztalhatja manapság a tavaszi fáradtság kellemetlen tüneteit, ami egyébként egy teljesen természetes dolog. Főként akkor jelentkezik, amikor a naptár szerinti tavasz már elkezdődött, azonban még mindig a hűvös telet érezzük a bőrünkön, ami jelen esetben teljesen aktuális. Nézzük meg, hogyan győzhetjük le a tavaszi fáradtságot néhány egyszerű gyakorlat betartásával!

Mielőtt megmutatjuk, érdemes megvizsgálni, hogy mi az, ami ezt kiváltja.

Az egyik legkézenfekvőbb magyarázat sok embernél az, hogy a téli hónapok alatt kimerültek a vitaminraktárak, mert nem vittek be elegendőt a szervezetükbe. Akik nem szednek táplálékkiegészítő vitaminokat, azok tavasszal és nyáron könnyedén pótolhatják a szükségleteket zöldségekkel és gyümölcsökkel, ez télen azonban megváltozik. Kevesebbet fogyasztunk ezekből, és ha nem pótoljuk mesterséges úton, akkor gyorsan hiány alakulhat ki. Ezért is érdemes az alapvető vitaminokat a hideg hónapokban táplálékkiegészítők formájában is bevinni.

A vitaminhiány nem az egyetlen dolog, ami befolyásolhatja a tavaszi fáradtságot, ráadásul azok is könnyedén tapasztalhatják ezt, akik megfelelő szintekkel rendelkeznek. Ebben az időszakban fontos szerepe van a hormonoknak és a biológiai órának is! A belső óránk nem csak a napokat, heteket érzékeli, intenzíven hatnak rá az évszakok váltakozásai is, ezért van az, hogy több betegséget évszakokhoz kötünk.

Most érkeztünk el a legfontosabb tényezőkhöz, ezek pedig a szerotonin és a melatonin hormonok! A szerotonin a szervezet aktivitásáért felelős és a tavaszi hónapok elején az egész évet nézve a legalacsonyabban van a szintje. A melatonin, nem meglepő módon, ennek az ellenkezőjét váltja ki, ez a hormon felelős a jó éjszakai alvásért. Általában estefelé, lefekvés előtt kezd el termelődni, ez okozza az álmosságérzetet, normál esetben azonban alacsonyan van a szintje. Kora tavasszal azonban nem ez a helyzet, ilyenkor a csúcson van a melatoninszintünk, és ez okozhatja az állandó fáradtságérzetet.

Ismerjük az okokat, lássuk, hogyan lehet csupán pár hét alatt túltenni magunkat ezen az álmoskás időszakon!

Figyeljünk a táplálkozásra!

Ez egész évben egy általános szabály, de télen hajlamosak vagyunk ebben is egy kicsit elkényelmesedni. A tavasz indulásával használjuk ki a friss zöldségek és idénygyümölcsök kínálatát, és vigyük be a szükséges vitaminokat természetes úton is. Válasszunk könnyű ételeket, amik nem terhelik meg a szervezetünket.

A táplálékkiegészítők minden évszakban segítséget nyújthatnak, ez különösen igaz a télből tavaszra való átálláskor. Ilyenkor olyan termékek fogyasztását szoktuk javasolni, mint a Dr. Theiss Iron Energy, amely vasat, C-vitamint, valamint B1-, és B6-vitamint is tartalmaz. Most ráadásul 15% kedvezménnyel szerezheted be webpatikánkban!

Mozgásra fel!

A tavasz remek alkalom arra, hogy elkezdjünk vagy újrakezdjünk mozogni, ráadásul a tavaszi fáradtság legyőzésében is fontos szerepe van. Legyen szó futásról, úszásról vagy súlyzós edzésekről, itt az idő, hogy szép fokozatosan belevágjunk, energikusabbak, aktívabbak leszünk tőle. Ha valaki nem szereti a nagy mozgásigényű sportokat, akkor is javasoljuk, hogy napközben tegyen nagyobb sétákat, mert ez is segít kibillenteni szervezetünket az álmosságból.

Figyeljük a szervezetünk jelzéseit!

Biztosan akadnak olyanok, akik kipróbálták az előző tippeket, de a fáradtság valahogy nem akar elmúlni. Azoknak azt javasoljuk, hogy ebben a néhány hetes időszakban figyeljenek oda, mit ’kíván’ a szervezetük. Ha szeretnél egy kicsit többet pihenni, hamarabb lefeküdni, hétvégén tovább aludni, tedd meg, ugyanis ha erőlteted az ébrenlétet, azzal akár el is húzódhatnak a tavaszi fáradtság tünetei.

Ha megfogadod a fenti tanácsokat, akkor gyorsan túllépsz ezen a kellemetlen időszakon, és energiával tele vetheted bele magad a tavaszi élményekbe. Ha azonban ezek után sem múlik el az érzés, és folyamatosan levertnek, fáradtnak érzed magad, érdemes felkeresni egy szakembert, mert a tünetek mögött lehet, hogy valami komolyabb probléma van kialakulóban.