A legtöbb ember életében egyszer eljön az a nap, amikor elhatározza, hogy elkezdi az aktív testmozgást. Ez dicséretes, de ha valaki még soha nem sportolt ezelőtt, akkor van néhány fontos szempont, szabály, amit érdemes átgondolni, mielőtt belevág az első edzésbe. Most ehhez hoztunk egy kis segítséget.

A feladat nagyon egyszerűen hangzik: ’menj el futni, úszni, vagy az edzőterembe és kész’. Azonban olyan embereknél, akik még soha nem sportoltak korábban, nem ilyen egyszerű a dolog, főleg, ha egy bizonyos életkort már átléptek.

Konzultálj egy szakemberrel!

Az első és legfontosabb feladat, hogy felkeressünk egy szakembert, edzőt, akivel közösen kitűzhetjük a célokat. Igyekezzünk reális, belátható célokat felállítani, hogy mindig legyen sikerélményünk, mert ez az, ami tovább fog vinni az úton. Egy edzőnek, legyen szó futásról, vagy fitneszről, kulcsfontosságú a személye, ugyanis ő fog megtanítani a feladatok helyes elvégzésére, hogy biztosan ne terheld túl magad, vagy egy szabálytalan mozdulatnál ne sérülj meg. Ma már rengeteg személyi edzőt lehet találni, bármilyen sportágra, így ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni!

A fokozatosság kulcs!

Nem szabad azonnal egy 5 km-es futásra elindulni, ha azelőtt még 1 km-t sem tettünk meg! Ha betartottad az első szabályt, és konzultáltál egy edzővel, akkor ezt a pontot ő is megemlítette már. Apránként, kitartóan kell haladni, egyre több km-es távokkal, vagy egyre nagyobb súlyokkal. Ha reális célokat tűztél ki magad elé, akkor ezeket szépen fokozatosan teljesíteni fogod úgy, hogy közben élvezed is, mert nem fogsz megszakadni, vagy lesérülni.

Nem árt egy orvosi vizsgálat sem!

Ha még soha nem sportoltál, akkor nem tudhatod a tested határait, ahogyan azt sem, hogy bizonyos terhelésre hogyan reagál majd a szervezeted. Ez különösen igaz egy bizonyos életkor után, amikortól már érdemes az aktív testmozgás megkezdése előtt egy szakértő orvossal is egyeztetni. Vizsgáltasd meg a szíved állapotát, a vérnyomásodat, illetve ha van, akkor a különböző panaszokat is közöld az orvossal, nehogy ütközzön a kitűzött céljaiddal.

Fokozottan figyelj a táplálkozásra!

A plusz aktivitás befolyásolni fogja az étkezésedet is, és erre kiemelt hangsúlyt kell fektetned! Lehet, hogy ehhez nem lesz megfelelő a korábbi étrended, ezért változtatnod kell rajta. Ebben akár a személyi edző, vagy az orvos is segíthet, de legjobb módja egy kiegyensúlyozott étrend beállításának az, ha dietetikussal is konzultálsz. Ez egyébként bármilyen egyéb esetben sem rossz dolog, de ha most kezdesz sportolni, akkor vélhetően életmódváltás előtt állsz, amibe beletartozik az étrend is, úgyhogy csak hasznod származhat belőle! Itt fontos kiemelni a különböző vitaminokat és táplálékkiegészítőket, mert ezek nélkül sokkal nehezebb megvalósítani a kitűzött célokat, akár a sportról, akár a táplálkozásról van szó. A fent említett szakemberekkel való konzultáció után nézz szét webpatikánkban, ahol minden szükséges készítményt be tudsz szerezni!

Ne add fel!

Ha minden fenti pontot kipipáltál, akkor már csak két teendőd van: érezd jól magad, és ne add fel! Amikor az elején vagy, nem biztos, hogy minden a terv vagy a kitűzött céloknak megfelelően fog alakulni. Lesznek hullámvölgyek, kihívások, de csak akkor tudsz ezeken túllendülni, ha kitartó vagy, és nem hátrálsz meg az akadályok előtt! A sport áldozatokat követel, de ha folyamatosan csinálod, akkor sokkal boldogabb, egészségesebb életet fogsz élni, mint azelőtt.