Az őszi allergiaszezon már itt kopogtat az ajtónkon, és aki nem készül fel rá megfelelően, arra kellemetlen napok várnak. Ma Magyarországon minden harmadik ember allergiás valamire, járjon az enyhe, vagy komoly tünetekkel, és ez a szám a jövőben csak növekedni fog. Ha te is allergiás vagy, vagy úgy gondolod, hogy az lehetsz, olvasd el ezt a blogunkat, amiben összeszedtünk minden fontos tudnivalót az őszi allergiáról.


Mi is az az allergia?

Az allergia nem más, mint a szervezet téves immunreakciója egy olyan ártalmatlan anyagra, ami ellen normál működés esetén nem is kellene védekeznie. Nem életkorhoz, vagy naptárhoz kötött, tehát akinek nem alakult ki gyermekkorban, az sem lélegezhet fel, könnyedén megjelenhet az életében felnőtt korára is.

Az allergia tünetei mindenkinél máshogyan jelennek meg, de a legjellemzőbb a tüsszögés, köhögés, orrfolyás, vagy a szem viszketése. Vannak olyan esetek, ahol a bőr felületén megjelenő kiütések, piros foltok is az allergia jelenlétére utalhatnak.


Miben más az őszi allergiaszezon a nyárihoz képest?

A különbség csupán abban rejlik, hogy sok növény az ősz érkezésével kezdi el kifejteni irritáló hatását. A talajtakaró gombák augusztus és november között bocsájtják ki spóráikat, az aranyvessző, a libatop, a közönséges oroszlánfog, vagy akár a parlagfű pedig szeptemberben éri el virágzása csúcsát.


Miért érezzük erősebbnek az őszi allergiát?

Ősszel megérkezik a hideg levegő és az alacsony páratartalom, aminek hatására sokkal erősebbek lehetnek az allergiás tünetek. Az alacsony páratartalom könnyen kiszáríthatja a nyálkahártyákat, a száraz, hideg levegő hatására pedig megdagadhat az orrnyálkahártya, ami orrfolyást eredményez. Jó hír, hogyha te is ősszel érzed a legerősebbnek az allergiád, akkor csak novemberig kell kibírnod, ugyanis télen a hidegben megszűnnek ezek a panaszok.


Tippek az őszi allergiaszezonra

  1. Fontos a megelőzés! – Sajnos az allergiát a jelenlegi orvostudomány gyógyítani nem tudja, de a tüneteit segíthet enyhíteni, vagy akár meg is szüntetni. Szemviszketés esetén a megfelelő szemcsepp használata javasolt, az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés kezelésére pedig az antihisztamin szedését ajánljuk. A legjobb módja a megelőzésnek az, - főleg, ha tudod, hogy téged is érint az allergia - hogy már a tünetek megjelenése előtt elkezded használni ezeket a készítményeket. Ilyen például a Stérimar allergia orrspray, amit a szénanátha megelőzésére már csecsemőkortól használhattok, vagy a Reventil orrspray, ami segíti a száraz orrnyálkahártya regenerációját.

  2. Fordulj szakemberhez! – Ha most jelentkeznek először allergiás tüneteid, vagy az eddigiek felerősödnek, akkor mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulnod! Fontos megállapítani, hogy mire vagy allergiás, mert így te is segíthetsz a tünetek enyhítésében.

  3. Figyelj a páratartalomra! – Ahogy korábban is említettük, ősszel az alacsony páratartalom felerősítheti a tüneteket, így ahol csak tudsz, figyelj, hogy a 35-50%-os tartományban legyen a páratartalom.

  4. Takaríts rendszeresen! – Az élettered, lakásod rendszeres takarításával csökkentheted az irritáló részecskék, porszemek mennyiségét, ami szintén enyhíti az allergiás tüneteidet.

  5. Felejtsd el a ’házi praktikákat’! – Sajnos az allergia egy olyan betegség, amire nincsen tökéletes megoldás, a házi praktikák és az interneten, kérdéses forrásból beszerezhető készítmények pedig egy idő után csak rontanak a helyzeten.


Ha elolvastad ezt a blogunkat, és további kérdésed merülne fel, látogass el a Kígyó Patikába, ahol szakértő kollégáink segíteni fognak megtalálni a számodra megfelelő készítményt.