A táplálékkiegészítők segítenek a szervezetnek pótolni a nem megfelelő étkezés miatt kimaradt vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket. Vigyázni kell azonban, mert az ellenőrizetlen termékekkel ártunk magunknak.

A legfontosabb, amit tudni kell a táplálékkiegészítőkről, más néven étrend-kiegészítőkről, hogy nem minősülnek gyógyszernek. Ettől függetlenül rengeteg előnyük van: a megfelelően megválasztott szerek segítenek a szervezet „feltöltésében”, a vitaminhiány pótlásában. 

Mire jók a táplálékkiegészítők?

Az elnevezésben is benne szerepel, mi a célja ezeknek a készítményeknek: pótolni, ami az étkezésünk során nem jut megfelelő mennyiségben a szervezetünkbe. A táplálékkiegészítő mindenki számára hasznos, ha minőségi forrásból szerzi be. Ide tartoznak a vitaminok, multivitaminok, immunerősítők, csont- és porcerősítők, ásványi anyagok, antioxidánsok, nyomelemek, illetve a méregtelenítést, a dohányzásról való leszokást segítő természetes szerek. A cél az olyan tápanyagok, a mikro- és makroelemek pótlása, amelyek használnak a testünknek, segítik annak megfelelő működését. 

Mire nem jók ezek a szerek?

Sose használjuk gyógyszerként a kiegészítőket, mert nem azok. Az ellenőrizetlen összetételű megoldások többet ártanak, mint használnak, súlyos problémákat okozhatnak a szervezetben. Nem érdemes minimális árkülönbségért a kérdéses minőséget választani, hiszen az egészségünk a tét. Azok a készítmények, amelyek túl sokat, például villámgyors gyógyulást, azonnali hatalmas fogyást ígérnek, messziről el kell kerülni. Az ilyen ígéret nem hiteles, nem is lehet igaz.

Mire figyeljünk a kiválasztásnál?

Egy új étrend-kiegészítő megvásárlása, szedése előtt érdemes utánanézni a hatóanyagainak. Ne elégedjünk meg azzal, ami a reklámban vagy a dobozon szerepel, ássunk mélyebbre. Ha nagyobb problémáról van szó, például leromlik az egészségünk, egyeztessünk a háziorvossal, ne próbáljuk önmagunkat diagnosztizálni. Ha az orvos javasol egy kiegészítőt, egy vitamint, bátran elkezdhetjük azt szedni, ám elképzelhető, hogy más okozza a bajt, emiatt gyógyszeres kezelésre van szükség. Érdemes megfogadni a szakember tanácsát. Fontos, hogy túlzásba esni sem szabad! Abból, ha egy kiegészítőből az ajánlott mennyiség háromszorosát vesszük be, semmilyen előnyünk nem származik, károkat viszont okozhatunk a „túladagolással”.

Kinek, miből és mennyit szabad?

Mindig alaposan olvassuk el a kiválasztott táplálékkiegészítő leírását, mellékhatásait. A javasolt napi mennyiség többnyire szerepel ebben, ha ez nincs így, az orvos utasításait kell követni. Ami a gyermekeket illeti, esetükben a legfontosabb az egészséges táplálkozás, ez nem helyettesíthető semmilyen kiegészítővel. A számukra összeállított multivitaminok megelőzik, hogy hiányuk alakuljon ki, emiatt hasznosak. A gyógynövények rendszeres, napi szintű használata viszont a gyermekeknél nem ajánlott. Ami az idősebb korosztályt illeti, számukra kifejezetten ajánlott a megfelelő étrend-kiegészítők használata. Ebben a korban szinte biztos, hogy valamiből hiány alakul ki a szervezetben, ám ezt megfelelő módon lehet pótolni. Kiváló, kifejezetten az időseknek kifejlesztett kiegészítők kaphatók a gyógyszertárakban. Itt is fontos, hogy mindig egyeztessünk az orvosunkkal!