A látásromlás részben lehet örökletes, ám sokan a helytelen életmódjukkal segítenek rá ezen érzékszervük károsodására. Pedig a mindennapi életünk során is rengeteget tehetünk a szemünk épségéért – ezeket a módszereket foglaltuk össze. 

A szem talán a legfontosabb érzékszervünk, mégsem vigyázunk rá eléggé. Csak körbe kell nézni a családban, baráti társaságban, hogy szemüveges, hunyorgó embereket vegyünk észre, ezek a látás romlásának jelei. A szem problémája lehet örökletes, ám sok esetben nem csupán erről van szó. Pedig saját magunk is sokat tehetünk látásunk megóvásáért.

A szem ellenségei: UV-sugárzás, monitorok

Bőven akad olyan rossz tulajdonság, amellyel rontunk a látásunkon. Az egészségtelen életmód, a dohányzás, az elhízás, a magas vérnyomás egyaránt káros, ezeket az egész testünk érdekében ajánlott megelőzni. Különösen igaz ez a cukorbetegekre, akiknél a látásromlás csak szigorú diétával előzhető meg. 

Nagy megterhelést jelent a szemgolyóknak az UV-sugárzás, illetve a monitorok mesterséges, kék fénye, ezek ellen minden eszközzel védekezni kell. Előbbi problémára kiváló megoldás az UV-szűrős napszemüveg: általánosságban igaz, hogy érdemes egy drágább megoldást beszerezni, mint a silány minőségű, olcsó bóvlikkal rontani a látásunkat. A Napba közvetlenül belenézni viszont semmilyen szemüvegben nem ajánlott, különösen a gyermekek esetében. 

Ami a monitorokat illeti, ezekhez is kapni olyan szemüveget, amelyek javítják a szemek helyzetét. Emellett fontos, hogy óránként tartson tíz perc szünetet az ember, ha lehet, a levegőn, ilyenkor pihenhet kicsit a szemünk. Hunyorogni szintén nem ajánlott semmilyen esetben: ha úgy érzed, valami nem stimmel, kár halasztgatni, érdemes egyből szakemberhez fordulni, dioptriás szemüveget csináltatni, majd évente ellenőrzésre járni. 

A varázsszó a lutein

A szemeknek is fontos a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás, különösen 45 év felett. A megfelelő vitaminbevitelt a luteintartalmú kiegészítőkkel is biztosíthatjuk. Ezek erősítik a szem védelmi rendszerét, védik az egészséges látást. A lutein a retina és a szemlencse egyik összetevője, fényelnyelő és antioxidáns hatással rendelkezik. Megtalálható a zöldségekben, gyümölcsökben, szükség esetén azonban az említett tablettákkal is pótolható mesterségesen. Szintén hasznos a cink, a réz, az A-, a B2-, a C- és az E-vitamin. Legalább ilyen fontos a megfelelő folyadékbevitel: ha ez nincs meg, a szemek hamar megérzik, „táskák” jelennek meg, nem működnek megfelelően. 

A szemek környékén a legvékonyabb az arcbőr, ennél fogva a legérzékenyebb területek közé tartozik. Évszázados gyógymód ennek nyugtatására a kamillás borogatás, más a teafilterre, esetleg a nyers uborkára esküszik. Ezek azonban csak a tüneteket kezelik, a megelőzés során másra kell figyelni.

Elsősorban a hölgyeknek hasznos tanács, hogy sose feküdjenek le sminkben aludni, ez ugyanis nem engedi megfelelően lélegezni a bőrfelületet. Nagyobb napsütésben jó választás a fényvédőkrém, illetve a kifejezetten a szemkörnyék ápolására kifejlesztett kozmetikumok. A látásunk, szemünk fénye hatalmas érték, vigyázzunk rá minden eszközzel!