A téli körülmények megviselik az emberi szervezetet, igaz ez a bőrünkre is. Az extrém hideg, a napszakokkal járó hőmérsékletingadozás, a fűtéshez társuló mellékhatások megterhelik a bőrt, ezek ellen védekezni kell. Szerencsére megvannak a megfelelő módszerek, hogy télen is puha maradjon az arc és a kéz, ezeket foglaltuk össze. 

Ha a téli időszak bőrfelületre kifejtett hatását akarjuk szemléltetni, elég az AMA Laboratories tanulmányát idézni, ami kimondja, hogy a téli hónapokban körülbelül öt évvel idősebbnek néz ki az ember a valós koránál. Ezt elsősorban az arcbőr változásai okozzák: hideg időben erőteljesebbek a szemek alatt feltűnő karikák, sápadtabb, szárazabb a bőr, ez ötből négy embert érint. Jó hír azonban, hogy lehet ez ellen védekezni. 

1. Ne feledkezzünk meg az arc megóvásáról

Ahhoz, hogy megértsük a problémát, elég belegondolnunk, milyen élethelyzetekbe kerülünk télen. A kinti, hideg időből rendszeresen bemegyünk egy száraz, meleg helyiségbe, ez minden esetben „meglepetésként” éri a bőrünket. Ha a szövet nem elég ápolt, azonnal károsodni, száradni kezdhet. Erre tökéletes megoldást nyújt egy száraz, érzékeny bőrre kifejlesztett kenőcs, ilyen a Uriage Cold Cream tápláló védőkrém, amely az arcon és a testen is hatásos védelmet garantál. Méhviaszban gazdag, emellett ásványi sók és nyomelemek különleges kombinációjával erősíti, védi és nyugtatja a felületet.

2. Hamar bajba kerülnek az elhanyagolt ajkak

Az arcápolókhoz tartoznak, de külön ki kell emelni az ajkak védelmére szolgáló szereket. Mivel rendszeresen nedvesítjük az ajkainkat, ez a téli, csípős időben hámsérülést okozhat. Ha „kifújja” a szánkat a szél, fájó, gyulladt, vörös tünetek jelentkeznek – éppen erre találták ki az ajakírt, más néven szőlőzsírt, amely zsíros összetételének köszönhetően védőréteget képez. Természetes változat ugyanerre a méz és az olívaolaj. Ezek alkalmazása nincs meghatározva: olyan rendszeresen érdemes bekenni az ajkakat, amikor csak irritációt, fájdalmat tapasztalunk. Azonnali intenzív ápolást biztosít például az Eucerin SOS ajakbalzsam. A férfiak se féljenek, mert bár a mozdulat hasonlít a rúzsozásra, ami női praktika, egyáltalán nem ciki ajakírt használni. Javasoljuk, hogy éjszakára minden alkalommal alaposan, vastagon kenjük be a fájós ajkakat, sok esetben már reggelre megoldódik majd a probléma.

3. Áldás a kesztyű a kezeknek

Kiemelten fontos a kezek védelme, ez ugyanis a másik olyan felület, amely extra terhelésnek van kitéve alacsony hőmérsékleten. Az olyan alapvető tevékenységek, mint a kerékpározás, a szabadtéri sportolás, vagy a kerti munka, jó időben semmilyen problémával nem járnak, télen azonban károsíthatják a kezeket. Ezt meg lehet előzni fizikai védelemmel, azaz egy kesztyű használatával, amely melegen tartja a kezeket, óvja azokat a külső körülményektől. Ha kesztyűhasználatra nincs lehetőség, vagy annak ellenére is repedezik, keményedik a bőr, a krémek alkalmazása erre is megoldást nyújt – kiváló választás a Uriage Bariéderm vízálló védőkrém. A sheavajas termékeknek szintén megéri egy esélyt adni.

4. Figyeljünk a gyermekekre

A fent felsorolt problémák fokozottan jellemzőek a gyermekekre, hiszen az ő bőrük még nem edződött meg a hideg elleni védekezésre. A babák esetében szinte lehetetlen krémek alkalmazása nélkül megúszni a telet. Jó megoldás a Bioderma ABC Derm Cold ápolókrém. Parabénmentes, kifejezetten babák, kisgyermekek bőrének ápolására lett kifejlesztve, amelyet a hideg szél, a kemény víz vagy a fűtés tesz érzékennyé. Fontos, hogy hipoallergén, így nem okozhat további bőrirritációt.

5. Előzzük meg a bajt 

Akad még néhány tanács, amelyek betartásával megelőzhető a bőr kiszáradása. A forró fürdők télen csábítóak, ám érdemes ezekről lemondani, helyettük a langyosabb zuhanyt választani. A természetes összetevőjű kozmetikai szerek jelentősége ilyenkor még nagyobb, az illatanyagoktól és tartósítószerektől mentes készítményekért hálás lesz a bőrünk. Az is lényeges, hogy belülről tápláljuk a hámréteget, ehhez elengedhetetlen a vitaminháztartás feltöltése. Ha pedig a fűtés miatt száraz az otthonunk levegője, a szellőztetés mellett a párásítók használata segíthet.