A 2020-as nyár szúnyoginvázióval telik hazánk legtöbb szegletében. A helyzet rosszabb lett az utóbbi évekhez képest, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke szerint azért, mert a nálunk használt, kémiai szerekkel történő irtás nem hatékony, illetve sokan nincsenek tisztában azzal, mit tehetnek otthon a megelőzés érdekében. Ebben segítünk.

Számoljuk fel a felesleges víztározókat

A legegyszerűbb a megelőzés, a csípések megakadályozása, erre csakis az egészségünk szempontjából biztonságos módszereket javasoljuk. Ilyen a víztelenítés, amellyel a szúnyogok szaporodását lehet lassítani. Ehhez végig kell nézni az udvaron, hol állt meg a víz, majd megszüntetni ezt az állapotot. Nem javasolt ilyenkor vödrökben tárolni az esővizet, de a használaton kívüli virágládákban, a kerti játékokban se maradjon nedvesség. A medencét nem kell egész nyáron üresen hagyni, a víz tisztítását azonban hetente kétszer ajánlott elvégezni. 

Fontos lépés a lárvagyérítés, amely a hatóságok részéről nem megoldott – ez a még ki nem kelt szúnyogok számát csökkenti radikálisan. Mivel biológiai szerekkel végzik, ártalmatlan az emberre, a szúnyoglárvairtó tabletták pedig bárki számára elérhetők. Ezt lehet alkalmazni a nagyobb esővíztárolókban, nem szennyezi a vizet.

Nem mindegy, mit fújunk a bőrünkre

Ha a megelőzés nem volt eredményes, a védekezésre kell fókuszálni. Pofonegyszerű módszer, hogy a testünket próbáljuk minél jobban elfedni, válasszunk hosszúnadrágot, hosszú ujjú felsőt, papucs helyett cipőt az esti beszélgetéshez. Eredményes trükk, hogyha világos színű ruhát választunk, ez kevésbé vonzza a szúnyogokat. Szintén a fizikai védekezés része a szúnyogháló, amelyet érdemes végigellenőrizni a ház nyílászáróin.

A következő lépcsőfok a szúnyogriasztók és szúnyogirtók használata. Ne keverjük ezeket össze: előbbi a bőrre kenhető, fújható, utóbbi azonban veszélyes lehet az emberi szervezetre. Ezeket a rovarok ellen alkalmazzuk, soha ne lélegezzük be. A bőrön használt szúnyogriasztók elpárologhatnak, csökken a hatásuk, ilyenkor újabb réteg felvitele ajánlott. Ez típustól függ: a megfelelő mennyiséget minden szernél tartalmazza a leírás, a túl sok káros lehet.

A füstölő spirálok is eredményesek, ám csakis szabadtéren használhatók, ahol megoldott a megfelelő szellőztetés. Beltéren a párologtatással működő, elektromos eszközök a leghatékonyabbak. Ami a gyerekeket illeti, három hónapos kor alatt semmiféle szer használata nem ajánlott, inkább a szúnyoghálóban kell bízni. A kicsiknél ezután sem kell a mesterséges szereket alkalmazni, vannak jobb, természetes alapú készítmények, ám a betegtájékoztatót ezeknél is el kell olvasni. 

Hatékony segítség a Fenistil gél

Ha mégis a szúnyog nyert, és megcsípett, oda kell figyelni a test jelzéseire. Egy csípés helye a sok vakarástól elfertőződhet, előfordulhatnak allergiás reakciók, az esetek többségében azonban csak a viszketés okoz majd nehéz pillanatokat. A csípésbe körömmel belekarcolt X jelnél vannak hatékonyabb megoldások: az egyik legnépszerűbb a Fenistil gél, amely gyorsan csökkenti a bőrirritációt, és amely a nyár végéig 15% kedvezménnyel kapható patikánkban.

Hatékony lehet a jéggel való hűtés, a hideg fürdő, az ecetes borogatás, az aloe vera, a fertőtlenítő, nyugtató illóolajok használata, ahogyan évtizedek óta ajánlott módszer a nyers krumpli, a vöröshagyma és a mentolos fogkrém is, amelyek szintén csökkentik a viszketést.