A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely nélkülözhetetlen a szervezetben az életfontosságú funkciók ellátásához: energiát ad, tápanyagként szolgál egyes sejtek működéséhez, valamint epesavak, hormonok, vitaminok alkotórésze.
Ha azonban a koleszterinszint tartósan megnövekszik a vérünkben, az érelmeszesedéshez és komoly szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.
A magas koleszterinszint kiváltó okai a genetikai hajlam, egyes anyagcsere-betegségek, helytelen táplálkozás, dohányzás, a stressz, a fizikai aktivitás hiánya, a túlsúly, a menopauza, illetve egyéb hormonális eltérések, vagy bizonyos gyógyszerek szedése.
A megfelelő koleszterinszint eléréséhez, illetve megőrzéséhez ajánlott betartani néhány dolgot:
Mérsékelnünk kell az állati eredetű ételek bevitelét, érdemes a magasabb rosttartalmú növényi élelmiszereket választani, előnyös a szárnyasok, halak, olajos magvak fogyasztása.
Fehér liszt helyett válasszunk teljes kiőrlésűt, kerüljük a belsőségeket, a baromfik és sertések bőrét, a szalonnát, vajat, tejszínt és a tojássárgáját.
Ha a diéta ellenére sem csökken a koleszterin szintje, a gyógyszeres kezelés lehet segítség.