Szerencsére egyre inkább visszatér az élet a rendes kerékvágásába: a járványhelyzet csillapodása megengedi, hogy újra utazásokat, nyaralásokat tervezgessünk. Lehet ez belföldi vagy külföldi, mindkettőre igaz, hogy az induláshoz ajánlott egy átgondoltan összeállított patikacsomag, amely segíthet az otthonunktól távol történő kellemetlenségek esetén. Mi kerüljön bele? Összeszedtük a legfontosabbakat!

Hányinger, hasmenés, fejfájás, étvágytalanság – olyan problémák, amelyek bármelyik utazás során felüthetik a fejüket. Idegen környezetben a testünk sem mindig találja fel magát azonnal, az ismeretlen ételek és italok pedig megpróbáltatást jelenthetnek a gyomornak. Ha azonban felkészülten indulunk útnak, a család minden tagjának problémájára ott lapul majd a megoldás a gondosan bepakolt patikacsomagban. A napozáshoz, bőrápoláshoz szükséges termékekről most nem ejtünk szót, ezekről részletesen írtunk korábbi bejegyzésünkben.

Ha ránk jön a szapora

A legkellemetlenebb helyzet a nyaralás során a hasmenés, hiszen lehetetlen emellett hosszabb programot szervezni, valamint le is gyengül az ember. Ennek oka a leggyakrabban valamilyen fertőzés, amit könnyen elkaphatunk idegen környezetben – a megelőzéshez a probiotikumok szedése ajánlott. Ha nem sikerül megúszni a problémát, az első feladat a megfelelő só- és folyadékpótlás, amely kivédi a kiszáradást, majd a probléma megoldására többféle kapszula is elérhető. Némelyik aktív szén segítségével fejti ki jótékony hatását, míg a talán legismertebb termék, az Imodium Instant a loperamid-hidroklorid hatóanyagával egyaránt alkalmas a heveny és a tartós hasmenés tüneti kezelésére.

Utazni muszáj, de a hányinger elkerülhető

Az utazáshoz sokaknál automatikusan társul a hányinger, hisz nem mindenki bírja az autóban, illetve a buszon való zötykölődést, vagy éppen a repülést. Ennek megelőzésére természetes szerek a legalkalmasabbak: ilyen a gyömbér rágcsálása, a borsmentából főzött tea, vagy éppen a magnézium, ami segít a kiváltó okként megjelenő stressz kezelésében. A B6-vitamin olyan „csodafegyver”, amely a hasmenéssel és a hányingerrel is elbánik, de legalábbis csökkenti azok intenzitását. Az egyik legkeresettebb készítmény a hányinger ellen a Daedalon, amely tabletta és végbélkúp formájában is elérhető – legyen szó tengeri, légi, vasúti vagy országúti betegségről, a segítség nem marad el. Ami a gyerekeket illeti, a gyömbéres Prevomit Kids étrend-kiegészítő nyalóka kifejezetten nekik való.

Fel kell készülni az allergia „támadására”

Amennyiben allergiások vagyunk, az elsők között tegyük be az erre legjobbnak ítélt ellenszert a gyógyszeres táskába, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor a pihenés helyett egy hétig csak tüsszögünk és orrot fújunk a strandon. Az allergia leküzdésére tabletták, kenőcsök, orrsprayk, szemcseppek és másféle készítmények is léteznek, a probléma jellegétől függ, kinél melyik a leghatásosabb. Ha ezt a szert egyszer megtaláltuk, minden nyaralásra vigyük magunkkal!

Mi kellhet még az útra?

A napi vitaminadagot mindenképpen vigyük magunkkal, ne épp a nyaraláson ürüljenek ki a raktáraink – a legegyszerűbb egy multivitamin bepakolása. Rakjunk a csomagba fertőtlenítőt, ami a járványhelyzetben elengedhetetlen, de jó szolgálatot tesz például közös fürdőhelyiségek használata során, vagy egy felületi bőrsérülés esetén. A rovarcsípésekre is fel kell készülni, mert bár megelőzni nem lehet ezeket teljesen, a bőrirritáción enyhíthetünk. Ilyenkor a legtöbb esetben alkalmazott segítség a Fenistil gél, amely a hisztamin hatásának gátlásával szünteti meg a viszketést, és amely a csípések mellett az allergiás bőrreakciók esetén ugyancsak hatásos. A fájdalomcsillapító szintén elmaradhatatlan egy utazás során, míg a nők esetében kiemelten ajánlott figyelni a menstruációs fájdalom elleni felkészülésre is.