Nem túlzás, ha azt mondjuk, a gyermekeknek készített vitaminok megfelelő kiválasztása a legfontosabb az étrend-kiegészítők világában. A kicsiknek speciális összetételű termékekre van szükségük a megfelelő fejlődés érdekében, ezt csakis körültekintő szülői hozzáállással lehet számukra biztosítani. Mutatjuk, mire kell figyelni!

A gyermekek egészséges fejlődésében elengedhetetlen a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok szerepe. Ezeket elsősorban változatos étrend összeállításával biztosíthatják számukra a szülők, ám biztosan adódik majd olyan élethelyzet, amikor ez nem elég. Ha például beteg a kicsi, betegségből lábadozik, esetleg étvágytalanság miatt nem jut elég tápanyaghoz, pótolni kell a szervezet készleteit.

Az anyatej a legjobb vitaminforrás

De mire is van szüksége a gyermeknek? Ezt a legpontosabban az életkor alapján lehet meghatározni. A csecsemőknél az első számú vitaminforrás az anyatej, amelyre szükség is van, hisz egy baba meglepő módon sokkal több vitamint igényel, mint egy felnőtt szervezet. Hogy csak néhány példát említsünk: D-vitaminból negyvenszeres, A-ból és C-ből négyszeres mennyiség az igényük. Nem kell ettől megijedni, az anyatejjel – ha az anyuka egészséges, illetve úgy is táplálkozik – hozzájutnak a szükséges adaghoz, de ha mégsem, mindenképpen a gyermekorvossal konzultálva kell gondoskodni a pótlásról.

Főszerepben a C- és D-vitamin

Egy- és hároméves kor között ki kell emelni a C-vitamin szerepét, amely az immunrendszer helyes működését biztosítja, de segít a sebgyógyulásban, a fogak épségének megőrzésében is. A D-vitamin a kalciummal közösen a csontok megfelelő fejlődését biztosítja, így szintén kiemelkedő a jelentősége. Fontos még a vas, mert sajnos a vashiányos gyermekeket többféle betegség is sűrűbben érinti. A kicsiknek készült multivitaminokban ezek megtalálhatóak. A kiszerelést tekintve a termékek minden esetben folyékonyak, illetve a gyermekeknek tetsző édes, gyümölcsös ízben készülnek.

Ha kevés a zöldség és a gyümölcs

A három- és hatéves kor között, tehát az óvodások esetében egyre többször kerül előtérbe az étrend-kiegészítők jelentősége, hisz ilyenkor a gyermekek nagy része nem fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt, ezt a hiányosságot pedig orvosolni kell. Ami az általános iskolásokat, azaz a hat és tizennégy év közöttieket illeti, szintén fontos, hogy a növekedésüket, a megfelelő fejlődésüket elegendő vitaminnal és ásványi anyaggal támogassák. Általánosságban kijelenthetjük: a vitaminkészítményeknek szinte minden gyermeknél van létjogosultságuk – a pajzsmirigy működését érintő problémák esetén azonban szükséges a gyermekorvossal való konzultáció. 

Rágótabletta és gumicukor a nyerő

A megfelelő minőségű, ellenőrzött gyártótól származó gyermekvitaminokban meg lehet bízni: ezek a kicsik szervezete számára legszükségesebb összetevőket tartalmazzák, gondosan összeválogatva. A multivitaminok kifejezetten erre a célra készülnek, ráadásul a rágótablettás, illetve gumicukorszerű kialakításuknak köszönhetően az elfogyasztásukra könnyen rávehetők a gyerekek. Örömhír, hogy létezik cukormentes megoldás, ezzel is segítve az egészséges életmód kialakítását. Külön készül a gyermekeknek prémium minőségű, omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavakat tartalmazó termék is, amely kiemelkedő hatékonyságú, biztonságos, természetes készítmény, sok benne az E- és D-vitamin, illetve egyszerre laktóz-, glutén- és tejfehérjementes. Minden igénynek megfelel.