Az ősz és a tél a megfázások, és az ezzel együtt járó köhögések időszaka. A köhögés alapvetően a szervezet védekező mechanizmusa, mely arra irányul, hogy a légutakba került szennyeződéseket, váladékot a levegő erőteljes kiáramoltatásával eltávolítsa.

A köhögés alaptípusai a következők:

  • - száraz vagy improduktív köhögés,
  • - nedves vagy produktív köhögés.

Természetesen találkozhatunk kevert típusú köhögéssel is. 

Száraz köhögésről akkor beszélünk, amikor a beteg úgy érzi, hogy szája, torka kiszáradt, valami van a torkán, és azt próbálja fölköhögni eredménytelenül. Ez a köhögéstípus nagyon megviseli a beteget, mert gyakran megzavarja éjszakai nyugalmát, sőt az erőteljes inger sokszor hányáshoz is vezethet. Ez a típus leggyakrabban torokgyulladás, allergia, ill. a nyálkahártya kiszáradása kapcsán lép föl. A száraz köhögés váladékürítéssel nem jár. Igen gyakori oka a száraz köhögésnek a fűtés beindulása, amikor a száraz levegő miatt a nyálkahártya kiszárad. 

A fentiekből következik a kezelés is. Elsődleges fontosságú a légutak nyálkahártyájának nedvesítése. Nagyon hasznos a párásítás, a sok-sok folyadék fogyasztása és az inhalálás. Ilyenkor általában nem javasolt a váladékoldók adása, mert az csak tovább ront a helyzeten. A száraz, rohamokban jelentkező, kínzó, görcsös köhögést csillapítani kell.

Ebben játszik szerepet az orvosi vény nélkül kapható Robitussin™ Antitussicum és a Robitussin™ Junior szirup, melyek enyhítik a makacs, száraz, irritatív köhögést. Hatóanyaguk a dextrometorfán, mely a központi idegrendszer köhögési központján keresztül hatva elnyomja a köhögési ingert, ezáltal javítva a beteg közérzetét.


A Robitussin™ Junior a 2-12 év közötti gyermekek tüneteinek enyhítésére szolgál. 

2 év alatti gyermekeknek nem ajánlott! 

A Robitussin™ Antitussicum elsősorban felnőttek kezelésére javasolt, de már 6 éves kor felett alkalmazható, csak az adagolásra kell figyelni. 

A nyugodt alvás érdekében célszerű az egyik dózist közvetlenül lefekvés előtt bevenni, illetve akkor beadni a gyermekeknek. Vény nélkül kapható dextrometorfán tartalmú gyógyszerek.


A hurutos köhögés általában az alsóbb légutak (hörgőcske, hörgő, légcső) betegségeihez társul, és a fokozott váladéktermelés miatt produktív, váladékürítéssel járó köhögést jelent. Előfordul néhány napig tartó száraz köhögés vezeti be a hurutos köhögést. Ilyenkor a köhögést nem szabad elnyomni, inkább a váladékoldásra, köptető alkalmazására helyezzük a hangsúlyt. A köhögés csillapítása ugyanis a váladék felhalmozódását idézheti elő, mely súlyos szövődményekhez vezethet. 

A vény nélkül kapható Robitussin™ Expectorans köptető szirup hatóanyaga a gvajfenezin, mely makacs, nyálkás, hurutos köhögés, hörghurut kiegészítő kezelésére szolgáló köptető. Feloldja a légúti váladékot, ezzel elősegíti annak felköhögését.

A Robitussin™ Expectorans köptető szirup hatékony megoldás a hurutos köhögésre felnőttek és gyermekek számára egyaránt: már 2 éves kortól alkalmazható. A köptetőket közvetlenül lefekvés előtt nem javasolt alkalmazni, köhögtető hatásuk miatt. Vény nélkül kapható  gvajfenezin  tartalmú gyógyszer.