Rendezett alvásidő, kiegyensúlyozott táplálkozás, folyamatos vitaminpótlás, rendszeres testmozgás – ezek az összetevők segítenek elkerülni a sötét, hideg időjáráshoz köthető téli fáradtságot, amely az emberek 97 százalékánál okozhat problémát. Kiemelt jelentősége van ilyenkor is a D-vitaminnak.

Téli fáradtság, fáradékonyság. Sokaknál minden évben visszatér a probléma, amely egyszerre érkezik a hűvös, csapadékos idővel. Egy brit kutatás szerint a társadalom 97 százalékát érintheti, tízből egy ember pedig orvoshoz fordul emiatt: súlyosabb esetekben ingerlékenységgel, koncentrációzavarral, súlyvesztéssel, depresszióval is járhat. A téli fáradságot azonban meg lehet előzni néhány ésszerű cselekedettel.

Legyen rendszer az alvásunkban

Az első tippünk a legalapvetőbb tanács, amely előfordulhat a témában: többet kell pihenni. Amilyen egyszerű, olyan hatékony ez a módszer. Télen kevesebb napsütés éri a testünket, a szervezet számára megerőltető védekezni a hideg ellen, ráadásul a komor, sötét nappalok a lelkünket is megviselik. Egy jó alvás tökéletes gyógyszert nyújthat minderre! Ez persze nem azt jelenti, hogy állandóan az ágyat kell nyomni, a túlalvás szintén okozhat levertséget. Inkább a rendezettség, a megfelelő lefekvési és ébredési idő a kulcs, de hasznos a nyolcórás alvásidő betartása is. Na és persze a mesterséges fény kizárása, azaz nem ajánlott a telefont nyomkodni lefekvés előtt.

Táplálkozzunk egészségesebben

A vitamindús, egészséges táplálkozás az év minden szakaszában fontos, de télen kiemelten az. Indítsuk a reggelt zabkásával, ami lassan felszívódó szénhidrátként energiát ad a délelőtthöz. Kiválóak a lehangoltság ellen az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek, ilyenek a halfélék, a dió és a goji bogyó is. Szintén fontos, hogy megfelelő mennyiségű B12-vitamint juttassunk a szervezetbe, erre a tojás, valamint a tej, a sajt és a joghurt megfelelő forrás. Mivel már délután sötétedik, kevesebb a napsütéses órák száma, ezért a napfény hatására előállított D-vitaminra is ügyelnünk kell. Ezt a borongós időben pótolhatjuk az édesvízi és tengeri halak, a tojás, a vaj, a tej, valamint a máj gyakori fogyasztásával. 

Kiemelten figyeljünk a vitaminbevitelre

Előfordulhat, hogy a táplálkozási tanácsokat nehéz betartani, néha ideje, néha lehetősége nincs rá az embernek, ám ilyenkor is megelőzhető a vitaminhiány. A B-, a C- és a D-vitamin tabletta formájában is a szervezetbe juttatható: előbbihez kiváló a B-vitamin komplex tabletta, utóbbinál egy felnőtt ember esetében napi szinten 1500-2000 nemzetközi egység az ajánlott bevitel. Mivel egy 2013-as hazai tanulmány szerint a téli időszak végére a magyarok 95 százaléka szenved hiánnyal a D-vitamint illetően, erre különösen érdemes odafigyelni. 

Mozogjunk rendszeresen

A fenti tanácsok az év minden szakaszában jót tesznek szervezetünknek, a rendszeres mozgásra szintén igaz ez. Mégis ki kell emelni, hogy télen különösen fontos a sport. Egyrészt ilyenkor minőségi időt töltünk a friss levegőn, másrészt átmozgatjuk a szervezetünket, segítjük annak anyagcseréjét, nem utolsó sorban pedig a lelkünknek is használunk a testmozgással, hiszen boldogsághormonokat termelünk. A szabadtéri mozgás esetén oda kell figyelni a megfelelő öltözékre, a hideg ugyanis megviselheti az ízületeket. Ha nem akarunk kimenni, otthon is sportolhatunk, ám a friss levegőről ebben az esetben se mondjunk le: nyissuk ki az ablakot, engedjük be a fényt.

Fontos: ha a fentiek nem használnak, elképzelhető, hogy nem téli fáradtságról, hanem egy betegség tünetéről van szó. Ilyen esetben mindenki számára ajánlott felkeresni a háziorvost.