Szervezetünk számára a D-vitamin fontos összetevő. Jó hír, hogy mindössze napsütésre van szükség, hogy a testünk megtermelje a szükséges mennyiséget, ám így is kialakulhat hiány, ami további súlyos problémákhoz vezethet. Összeszedtük ennek okait és okozatait, valamint azt is, hogyan pótolható a szervezet számára a megfelelő mennyiség.

Mit kell tudni a D-vitaminról?

Tudta, hogy a D-vitamin egy összefoglaló név? Kétféle vitamin, a D2 és a D3 tartozik bele, a gyűjtőnevet hívják kalciferolnak is. Ezek közül a D3, azaz a kolekalciferol a hasznosabb, ez az, amelyet az UV-B sugárzás hatására állít elő szervezetünk. Optimális esetben a napsütés által elegendő vitamin termelődik a testünkben, ezt azonban ki lehet egészíteni az étkezéssel – a vitamin jelenlétét egyébként is a csukamájolaj kapcsán fedezték fel, amikor kiderült, hogy az hatásos angolkór esetén. A D-vitamin megtalálható a zsíros halakban, a tojássárgájában, illetve a dúsított élelmiszerekben, azaz például a tejtermékekben, margarinokban, utóbbi azonban nem jelentős. Mindössze 15-30 percet kell eltölteni a napon, hogy a szervezet feltöltődjön, ennek ellenére hazánkban a téli időszak végére sokaknál alakul ki hiány, mivel kiürülnek a zsírraktárak. Erre a karantén és a kijárási korlátozások idején különösen nagy az esély. Arra is fontos figyelni, hogy a téli, a késő őszi és a kora tavaszi napsütés kevés UV-B sugárzást tartalmaz a vitamintermeléshez, de nem jó az ablaküvegen keresztül érkező fény, valamint a szolárium sem. Lehet viszont szintetikus készítményekkel pótolni a hiányt.

Mennyi a napi ajánlott mennyiség?

Fontos tudnunk, hogy a D-vitamin esetében nem csak a hiány, de a túladagolás is okozhat problémákat, ezért kell megjegyezni, mennyi az ajánlott napi mennyiség. Ez a csecsemők esetén 400 és 1000, a gyermekeknél 600 és 1000, a serdülőknél pedig 800 és 1000 nemzetközi egység közötti számot jelent. A felnőttek számára az 1500 és 3000 nemzetközi egység közötti adag ajánlott, ez igaz a várandós édesanyák esetében is. Ennek egy részét a napsütés révén megtermeli szervezet, ezért a vitaminpótlás során mindig egyeztetni kell szakemberrel, hogy meghatározzuk a megfelelő mennyiséget. Ami a túladagolást illeti, az lassítja a reakcióidőt, következményként például könnyebben eleshet az ember. 

Mivel jár a D-vitamin hiánya?

A hiányt a kevés napfény mellett a hibás táplálkozás, a például terhesség és szoptatás miatt megnövekedett vitaminigény, a veseproblémák, de a pajzsmirigy túlműködése is okozhatja. Pedig a szervezetünk számára hatványozottan fontos ez az összetevő. Segíti a csontképződést, erősíti az immunrendszert, blokkolja a sejtburjánzást a rákbetegség egyes formáinál. A hiánya komoly problémákat okozhat. Gyermekkorban elmarad a kalcium beépülése a csontokba, ezt nevezik angolkórnak, csontlágyulásnak. A felnőtteknél a kutatások alapján a vitaminhiány oka lehet a reumás ízületi gyulladásoknak, a csontritkulásnak, a fogromlásnak, a szív- és érrendszeri betegségeknek, a cukorbetegségnek, a központi idegrendszert érintő sclerosis multiplexnek, de köze lehet az emlőrák és vastagbéldaganat kialakulásához is. 

Hogyan pótoljuk a D-vitamint?

A pótlásra remek készítményeket találni. A választásnál egyénre szabott megoldást kell találni, ehhez ajánlott figyelembe venni az életkort, a napfényen töltött időt, az egészségügyi állapotot és a szedett gyógyszereket. A gyermekek részére összeállított, D3-vitaminokat tartalmazó Béres Vita-D3 Kid 800, a felnőtteknek való Béres Vita-D3 étrend-kiegészítő 1600, a D-Vion D3 kapszula 2000, az Eurovit Oliva-D Forte kapszula pedig 3000 nemzetközi egységet garantál. Utóbbi ráadásul extra szűz olívaolajat tartalmaz, amelyben a D-vitamin eleve oldott, a szervezet számára hasznosítható formában található. 

Fontos: mielőtt elkezdünk étrend kiegészítőket szedni, mindenképpen egyeztessünk szakemberrel.