A nők intim részei jóval fogékonyabbak a fertőzésekre. Miért? Mert a bőr itt finomabb, a közeg pedig természeténél fogva meleg és nedves, így ideális táptalaj a baktériumok szaporodásához. Persze nem kell túlaggódni: testünk tudja, hogyan védekezzen, de nem nehéz néha a kedvére tenni sem, hogy ezzel további segítséget nyújtsunk neki. Összegyűjtöttük a nők leghatékonyabb egészségügyi tippjeit az ideális intimhigiéniai rutin kialakításának érdekében. Tarts velünk!

Tartsd meg a természetes miliőt!

Először is az egészséges és stabil környezet fenntartása érdekében a hüvely pH-értékét tartsd 3,8 és 4,5 között, ugyanis ez az az intervallum, ami a leginkább optimális közeget biztosítja a „jó” baktériumok számára. Vajon mit jelent ez a mindennapi intim tisztaság szempontjából?

Ne vidd túlzásba az alsó részek fürdetését.

Kerüld az illatos szappanok használatát, mert ezek zavarhatják a hüvelyi baktériumok természetes áramlását. A legjobb, ha kifejezetten az intim területek ápolására hangolt összetételű és pH-értékű készítményeket használsz, ilyen a Canesfresh Sensitive, ami egy nyugtató hatású intim mosakodógél.

Viselj pamut fehérneműt, mert a könnyedebb, lélegző szövet elősegíti a levegő szabadabb keringését, ezáltal is fokozva a komfortérzetet.

Válogasd meg a menstruációs eszközeidet!

Gondolj bele, micsoda paradoxon az alábbi helyzet: átgondoljuk, hogy milyen kencéket használunk bőrünk ápolására, és természetesen azt is, hogy milyen anyagokat juttatunk szájon át a szervezetünkbe, azon viszont általában nem sokat agyalunk, hogy vajon mit tartalmaznak menstruációs termékeink, pedig testünk legérzékenyebb részével érintkeznek. Igenis kellene időt fordítanunk anyaguk és összetevőik ellenőrzésére! Ha tampont vagy betétet használsz, ne felejtsd el rendszeres időközönként cserélni, de ne feledkezz meg arról sem, hogy létezik már a menstruációs kehely nevű technika is, amellyel a nehéz napok kényelmesebbé tehetők egy jóval költségkímélőbb, ráadásul környezetbarát megoldással.

Legyen szex!

A szex nemcsak kellemes, de tudományosan bizonyított ténynek tekinthetjük, hogy jót tesz az egészségünknek is. Csökkenti a stresszt, elősegíti a jó alvást, és még a hangulatot is fokozza. Szexuális együttlét alkalmával természetesnek kell lennie, hogy mindkét fél ápolt testtel közelít a másikhoz. Ha közvetlenül az aktus előtt nincs mód a tisztálkodásra, az az együttlétet is hátrányosan befolyásolhatja. Éppen ezért nem árt, ha hordasz magadnál intim törlőkendőt a spontán alkalmak bearanyozásához.

Figyelj a síkosításra!

Megint kanyarodjunk vissza oda, hogy bizony itt található testünk legérzékenyebb bőrfelülete, amelynek membránja rögtön felszívja a vele érintkező anyagokat, így fontos faktornak tekinthető az óvszerek és síkosítók kiválasztása is. Mit kell tudnunk?

A vízalapú síkosítók nem irritálják a bőrt és alkalmazás után könnyen lemoshatóak.

A legtöbb a piacon lévő síkosító parabénszármazékokat tartalmaz, amelyek károsító hatásúak lehetnek, így csekkoljuk az összetevők listáját!

Az illat irritációt válthat ki.

Tartsuk észben azt is, a helyesen használt kondom 98 százalékos eredményességgel megakadályozza a nem kívánt terhességet, valamint a legjobb védelmet jelenti a nemi úton terjedő betegségekkel szemben.