Egy 2020-as felmérés szerint a világ népességének 92%-a fogyaszt napi szinten valamilyen húsfélét, annak ellenére, hogy egyre több helyen hívják fel az emberek figyelmét a húsmentes diétára. Azt már több tanulmány is bebizonyította, hogy a jelenlegi világszintű húsfogyasztás rendkívül káros a környezetünkre, de emellett az sem elhanyagolható, hogy milyen hatása van saját szervezetünkre annak, ha minden étkezésünkbe belecsempészünk egy szelet húst.

Rendszeres álmosság és fáradékonyság

Ez elsőre nem hangzik annyira borzasztónak, ám rendkívül zavaró lehet, ha már a nap elején, vagy közepén álmosnak, kimerültnek érezzük magunkat. Igen, a húsfélék magas fehérjetartalma elvileg sok energiát ad szervezetünknek, azonban azt sokkal nehezebben emészti meg, mint a könnyen felszívódó szénhidrátokat. Ebből kifolyólag lassabban jutunk a megfelelő energiához, ami akár két étkezés között eltelt időtávon is átnyúlhat.

Növekszik a „rossz” koleszterin szintje

Ez már egy komolyabb probléma, ugyanis a magas koleszterinszint érelmeszesedéshez is vezethet. A koleszterinnek két fajtáját különböztetjük meg, az egyik a HDL (’jó’ koleszterin), a másik pedig az LDL (’rossz’ koleszterin). Ha a ’jó’ koleszterin szintje alacsonyabb, mint a ’rossz’ koleszteriné, akkor utóbbi könnyedén lerakódhat az érfalakra, ami megemeli a trombózis, a magas vérnyomás, de akár az infarktus és az agyvérzés kockázatát is.

Emésztési nehézségek és anyagcserezavar

Emésztőrendszerünk a rostok és antioxidánsok segítségével tud csak megfelelően működni. Ezek olyan tápanyagok, amiket nem tudunk kizárólag húsokból felvenni, így mindenképp bele kell illeszteni a zöldségeket és a gyümölcsöket is a táplálkozásunkba. Ha ez nem történik meg, akkor a biokémiai működésünkben zavar keletkezhet.

Vesekő kialakulása

Ha túl sok húst fogyasztasz, akkor ez egy olyan mellékhatás, amit szinte biztosan nem tudsz elkerülni. Az állati eredetű fehérjékben nagy mennyiségben megtalálható az úgynevezett purin vegyület, ami a húgysavval keveredve könnyedén vesekővé alakulhat át.

Bőrbetegségek

Egy kevésbe ismert mellékhatása a túlzott húsfogyasztásnak a különböző bőrproblémák megjelenése. A nagy mennyiségű hús hatására a benne lévő fehérjék megemésztése után több aminosav kerül a vérkeringésbe, mint kellene. Ez túlterheli a májat és a vesét, amik a kiválasztásért felelősek. Szervezetünk erre úgy reagál, hogy bekapcsolja a folyamatba egy másik szervünket, ami nem más, mint a bőr. Ez természetesen nem ehhez a feladathoz van szokva, így megjelenhet az első tünet, ami a pattanásos bőr.

A különböző húsok értékes fehérjéket, vitaminokat és vasat szolgáltatnak szervezetünknek, azonban fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott. Ahhoz, hogy megfelelően és egészségesen illesszük bele táplálkozásunkba, elengedhetetlen, hogy elegendő mennyiséget vigyünk be zöldségekből, gyümölcsökből és szénhidrátokból is.