Mind imádjuk a felhőtlen nyári kikapcsolódást, a gondtalan szórakozás és szabadság könnyed érzését. Ilyenkor egyszerűen semmi rossz nem történhet velünk – vagy mégis? Bizony van egy szervünk, amit a perzselő hőségben fokozottan érnek a megpróbáltatások. A napsugárzás, a meleg levegő és a fokozott verejtékezés kemény erőpróba elé állítja bőrünket, így a meleg évszakban erőteljesen felszaporodnak a bőrirritációs problémák. Nem árt előre felkészülni azokra a kisebb vagy nagyobb kellemetlenségekre, amik ilyenkor előjöhetnek. Összegyűjtöttük a leggyakoribb nyári galibákat és persze azok megoldásait, hogy a bőröd ilyenkor is olyan fényesen ragyogjon, akár a nap.

Pattanások

Ha a verejték keveredik a bőrödön található baktériumokkal és olajokkal, eltömődhetnek a pórusok. Az izzadás, a tág és nyitott pórusok, valamint a kezeden lévő szennyeződések elegye a legtökéletesebb recept az aknék kitöréséhez. Ügyelj arra, hogy rendszeresen moss kezet, és egyébként is próbáld elkerülni az arcod állandó piszkálását. Fontos, hogy maradj hidratált, mert ezzel megakadályozhatod a szennyeződések és olajok felhalmozódását a bőröd alatt. Ne feledd, hogy a verejték tökéletes táptalaj a szennyeződések és bacik számára, így a rendszeres arctisztítás ebben az időszakban kulcsponti kérdéskör. Kerüld a tonnás sminkeket, de a hidratálókrémeknél is az olajmentes termékek közül válogass. A lényeg, hogy ne tömődjenek el a pórusaid. Íme néhány hatékony pattanáskezelési lehetőség, ami számodra is jól jöhet a meleg nyári napokon!

Száraz bőr

A medencék klóros vize, a légkondicionáló és a napozás is szárítja a bőrt, persze pont egy olyan időszakban, amikor az a lehető leginkább szem előtt van. Az aloe vera és a teafa tökéletes alternatívaként szolgálhat a bőr feltöltésére, de az igazi csodaszer ebben a harcban, kétségtelenül az E-vitamin. Egyedülálló sejtvédő és hidratáló hatásánál fogva optimális a száraz bőr ápolásához. Klóros medence után mindenképp fordíts figyelmet egy tisztító zuhanyra – nem árt, ha bőrödet minden olyan anyagtól és vegyülettől megszabadítod, ami tovább fokozhatná a dehidratáló hatást.

Napégés

Ki ne tapasztalta volna már meg ezt a kellemetlenséget legalább egyszer élete során, ugye? Akkor fordul elő, ha túl sok időt töltünk a napon, és sok lehetőséget engedünk bőrünk számára az UV sugarak elnyelésére. Ezek egy idő után lényegében megfőzik a bőrt, illetve akár hiszed, akár nem, a DNS-t is mutálják, amivel mintegy megnyitják a kaput a bőrrák számára. Nem hangzik túl jól, ugye? Éppen ezért nyáron mindig és mindenhol használj fényvédő termékeket, mert ezek nemcsak a leégés esélyét csökkentik, de a bőrrák kialakulásától is védelmeznek. Ha pedig már leégtél, használj égési sérülések elleni készítményeket. Ezek mérséklik az égő érzést, valamint felgyorsítják a gyógyulást.

Csalánkiütés napallergiától

A napallergiás reakciókat mindenekelőtt a bőrbe hatoló és a bőrsejteket károsító, túl erős UV-A vagy UV-B sugárzás váltja ki. A bőr szimpla immunreakcióval védekezik a napsugárzás ellen: bepirul és begyullad. Preventív jelleggel kerüld a napon tartózkodást a legintenzívebb, 11 és 16 óra közötti idősávban, továbbá figyelj rá, hogy megfontoltan, fokozatosan növeld a napozás időtartamát, mert a bőröd így könnyebben hozzászokik a napsütéshez. Ha pedig már megtörtént a baj, válaszd az Eucerin napallergia elleni, napozás utáni géljét, ami a napozás okozta stressz után előbb nyugtatja a bőrt, majd hatékonyan segíti annak regenerációját.