A terhesség egy csodálatos időszak, és minden gyermeket vállaló nő életének egyik legmeghatározóbb kilenc hónapja. Ilyenkor sokkal jobban oda kell figyelni a mindennapokra, hiszen már nemcsak a magunk egészségéért vagyunk felelősek, hanem a magzatéért is. Nem mindegy, hogy milyen étrendet követünk, mennyit mozgunk, dolgozunk, hogy mennyi időt töltünk pihenéssel, és hogy milyen életmódot folytatunk.

Amire azonban a legnagyobb hangsúlyt kell fektetni mind közül az az, hogy a terhesség időszaka alatt milyen gyógyszereket fogyasztunk, ugyanis bizonyos készítmények kifejezetten árthatnak a picinek. Ha valaki gyógyszeres kezelés alatt áll, a terhesség felismerésekor az első dolga az, hogy ezt jelzi az orvosának, aki a megfelelő tanácsokkal tudja ellátni.

Ebben a blogunkban összegyűjtöttünk néhány olyan gyógyszertípust, amit nem ajánlott, illetve amiket TILOS fogyasztani a várandósság alatt.

Gyógyszerek, amelyek szedése ellenjavallt!

- Sztatin típusú koleszterinszint-csökkentők: hatásuk révén a szervezetben a koleszterin szintézisét csökkentik, azonban ez káros lehet a magzatra.

- Litium: ezt a szert a mániás depresszió kezelésére szokták használni, azonban a várandósság első szakaszában alkalmazva szívfejlődési rendellenességet okozhat, illetve megnöveli a születési hibák számát.

- Epilepszia gyógyszerek: vérzékenységi problémákat okozhatnak, illetve a születési rendellenességek számát gyakorlatilag kivétel nélkül fokozzák.

- Daganatellenes, kemoterápiás szerek: ezek szedésénél születési rendellenességek nagy valószínűséggel előfordulhatnak, illetve spontán abortusz is felléphet.

- Tetraciklin antibiotikumok: a 18. hét után szedésük nem javasolt, fog-, és csontfejlődési problémákhoz vezethetnek.

- Fluconazol: ez egy gombaellenes hatású szer, amiből egy dózis még nem káros, de folyamatos alkalmazása születési rendellenességet okozhat. Miután abbahagytuk a szedését, legalább 1-2 hónapot várni kell a gyermekvállalással.

Gyógyszerek, amelyek szedése szigorúan tilos!

- Férfi nemi hormonok, és anabolikus szteroidok: ezek a szerek felborítják a hormonháztartást, így a lányokon férfiasodás jelentkezhet, illetve nemiszervi fejlődési rendellenességeket okozhat.

- Ribavirin: ezt a készítményt Hepatitis C kezelésére alkalmazzák, azonban súlyos születési rendellenességeket okozhat.

- A-vitamin: a túlzott A-vitamin bevitel magzatkárosító lehet, így ha elegendő A-vitamint viszünk be az étrendünkkel, akkor kerüljük az ilyen táplálékkiegészítő fogyasztását.

- Izotretinoin: a súlyosan pattanásos bőr kezelésére használják, és komoly születési rendellenességeket okozhat. Ha valaki ilyen gyógyszert szed, akkor akár 2 évet is várnia kell a gyermekvállalással, mert sok idő kell, mire a szer kiürül a zsírszövetekből.

- Ösztrogének: a terhesség alatt szedve felboríthatja a hormonháztartást, így a szedésük tilos.

Különböző élvezeti szerek

Ez a kategória ugyan nem kifejezetten a gyógyszerekről szól, és vélhetően ezzel mindenki tisztában van, de nem árt, ha ismerjük ezek következményeit.

- Alkohol: ha valaki nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt a terhessége alatt, akkor magzati alkohol szindrómában szenvedő gyermeke születhet. Kis testsúllyal jönnek a világra, az arcukon jellegzetes elváltozások lesznek, és egész életük során fizikális és mentális problémákkal fognak küzdeni.

- Nikotin: talán ez is egyértelmű, de még egyszer elmondjuk, hogy a terhesség alatt TILOS a dohányzás, sőt, még a nikotintapaszokból és nikotinos rágókból felszabaduló anyagok is károsak lehetnek a magzatra.

- Kábítószerek: ez szintén egy olyan dolog, amit talán nem kell kétszer mondani, ha viszont valaki mégis így cselekszik, akkor komoly születési rendellenességekre kell számítania a gyermekénél.