Gyümölcslevek, amelyeket jobb messziről elkerülni, ha gyógyszert szedünk

Ha az orvosunk gyógyszereket írt fel, jobb ha óvatosak vagyunk a reggeli gyümölcslé ivással is. Gondoltad volna, hogy jónéhány mindennapi gyümölcslé teljesen megváltoztatja bizonyos gyógyszerek felszívódását?

Lássuk, mit ne vegyünk ki a hűtőből, ha bizonyos antibiotikumokat, nyugtatót, vagy véralvadásgátlót szedünk.


1.Ananászlé:

Ebben a gyümölcsben található bromelain nevű vegyület egyértelműen megváltoztatja bizonyos antibiotikumok felszívódását, és ezáltal akár toxikus tüneteket is okozhat. Véralvadásra ható szerekkel is kölcsönhatásba lép, így azokat szedve is legyünk nagyon óvatosak!


2. Almalé:

Nem is olyan régen fedezték fel, hogy még ennek a nagyon ártatlannak tűnő gyümölcsnek is van veszélye bizonyos gyógyszerek szedésekor. Így ha valaki vérrögképződés megelőzésére szed gyógyszert, annak még az almalé is gondot okozhat. Aki kemoterápiát kap, vagy éppen Atenololt szed vérnyomása karban tartására, annak is jobb más ital után nézni.


3. Vörösáfonyalé:

A warfarin (trombózis elleni szer) az egyik leginkább érintett hatóanyag ebben a témában. Azok a bizonyos, egyébként nagyon egészséges flavonoidok, amiért a vörösáfonyát annyira szeretjük, sajnos itt nem segítenek, sőt, a warfarin hatását megváltoztatják. Így ezt sem ihatunk!


4. Grépfrútlé:

Ki gondolná, hogy ez a különlegesen zamatos gyümölcs 40 különböző hatóanyaggal is reakcióba lép? Ezek lehetnek koleszterinszint csökkentők, vérnyomáscsökkentők, vagy éppen szívritmus zavarra szedett gyógyszerek. Még néhány antiallergiás szer is áldozatává válik ennek a frissítő gyümölcsnek. Az interakció a legkülönbözőbb úton játszódik le, így egy a lényeg, kérdezzünk rá mindig a gyógyszertárban, ha nem szeretnénk lemondani erről a gyümölcsről!


5. Narancslé:

Egyre hétköznapibb gyümölcsökről derül ki, hogy bizony csökkenthetik a gyógyszerek hatását. Így történt a narancslé esetében is! Figyelem, aki ugynevezett ‘beta - blokkolót‘ szed, akár magas vérnyomás miatt, vagy feszültség oldására, azoknak tudniuk kell, hogy az ártatlannak tűnő reggeli narancslé jelentősen csökkenti a gyógyszerük hatékonyságát.