A vitaminok „családjának” legismertebb tagja a C-vitamin, amelyet a skorbut elleni küzdelem során fedezett fel az emberiség bő egy évszázaddal ezelőtt, majd ennek a biológiai hatásait tanulmányozta a szegedi Nobel-díjas, Szent-Györgyi Albert is. Azt talán nem kell magyarázni, mennyire fontos a szedése, arról azonban megéri beszélni, mi alapján válasszon az ember a kínálatból.

Melyik C-vitamint válasszuk a sok közül?

Mivel keresett vitaminról beszélünk, természetesen a C-vitaminból különböző gyártók eltérő kiszerelései között lehet választani, webáruházunkban is bőséges a kínálat. A legfontosabb, hogy tudjuk, a C-vitamin szedése mindenkinek ajánlott, kortól és nemtől függetlenül, az arányokat azonban meg kell találni. A napi minimumszükséglet 60 milligramm, de ez csak arra elég, hogy a hiánybetegségeket, például a már említett skorbutot elkerülje az ember. Ezt a mennyiséget egészséges táplálkozás mellett rendszeresen megkapja a szervezetünk. Ha a vitamin jótékony hatásait szeretnénk erősíteni, érdemes jelentősebb mennyiséget bevinni. Egy felnőtt embernél az 1000 milligramm még semmilyen orvosi kockázattal nem jár, annál több előnyös hatása lesz viszont a szervezetre. A maximumot 2000 milligrammban határozták meg, ennél többet szedni problémákhoz vezethet, de például a cukorbetegeknél 1000 milligramm a maximum, a veseproblémák esetén pedig egyeztetni kell a kezelőorvossal.

Mi az eltérés a gyártók között?

Természetesen a gyártók közötti különbségekre oda kell figyelni, nem véletlenül adnak a tabletták mellé betegtájékoztatót. Fontos, hogy gyógyszer vagy étrend-kiegészítő formájában szedjük-e a vitamint, a legtöbb szakember az előbbit ajánlja. Ezek szigorúbb ellenőrzésen esnek át, így biztos, hogy olyan mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagot, ami a dobozon szerepel. A gyógyszereknél az 1000 milligramm a legnagyobb dózis, az étrend-kiegészítőknél fordulhat elő ennél magasabb is.

Léteznek korosztálybeli különbségek?

A C-vitaminra leginkább ősszel és télen van nagy szüksége az emberi szervezetnek, ám tavasszal és nyáron is előnyösen hat. Ami a korosztályok szerinti bontást illeti, a gyerekek külön kategóriába tartoznak, róluk alább írunk, a felnőtteknél pedig inkább az a fontos, hogy egészséges vagy beteg szervezetről beszélünk-e. Ha valaki egészséges, erős az immunrendszere, elég 500 milligrammot szednie, ha viszont betegséggel, fáradtsággal, gyengeséggel küzd, érdemes 1000 milligrammra tervezni a napi adagot. A C-vitamin vízben oldódik, ám nehezen szívódik fel, ezt is bele kell számolni. Éppen ezért érdemesebb naponta több kisebb adatot bevinni, mint egyszerre egy nagyot. A nyújtott hatású készítményekből viszont a nap során folyamatosan szívódik fel a hatóanyag.

Gyerekeknél mire érdemes figyelni?

A gyermekek esetében sokkal részletesebben meghatározott, mennyi C-vitaminra van szükségük. Ami a csecsemőket illeti, a hiány megelőzésére annyiszor 9 milligramm a javasolt mennyiség, ahány kilós a baba. Óvodáskorig ez arányosan emelhető, de ha nem szeretnénk folyamatosan számolgatni, az alapot 100 milligrammra lehet betervezni, betegség esetén pedig ezt megduplázni. Az iskolásoknál 200 és 500 milligrammra nő ugyanez a két számadat, amely a felnőttek esetében 500 és 1000 milligramm.