Milyen ételeket NE fogyasszunk a terhesség alatt?


Az áldott állapot lelki szépségei mellett bizony vannak fontos egészségügyi kérdések, amelyek mind az édesanya, mind pedig a magzati létre kihatással vannak. Az egyik ilyen nagyon fontos kérdés, hogy melyek azok az ételek, amelyeket biztosan kerülni kell a terhesség alatt. Hoztunk nektek néhány kategóriát.


1.     Tenger gyümölcsei

Ugyan a tengeri finomságok magas protein tartalommal bírnak, és az Omega-3 zsírsavak segítik a magzat agyának és szemének fejlődését, mégis óvatosnak kell lenni, mert igen gyakran magas a mérgező higany tartalmuk. A nyers halakat pedig szigorúan távol kell tartani a lehetséges fogások listájától.


2.     Félig átsütött hús és tojás

Ezek fogyasztása esetén a terhesség alatt a bakteriális fertőzés veszélye megnő.


3.     Nem pasztörizált tejtermékek

A várandósság alatt kerülni kell a lágy sajtokat, a brie, a feta, vagy a kék sajtot, kivéve, ha egyértelműen jelölve van, hogy pasztörizált tejből készült.


4.     Mosatlan zöldség, gyümölcs

Ezt talán mindenki jól tudja, hiszen ez az intelem már óvodás korban rögzült mindenkiben, de azért megemlítjük, mert sokan hajlamosak megfeledkezni erről.


5.     Koffein fogyasztása csak fokozott mértékben

Mivel a koffein képes átjutni a placentán, így a hatásait a magzatra is kifejti, ezért csak nagyon óvatosan fogyasszunk koffeines italt a terhesség alatt. Az ajánlott mennyiség ilyenkor kevesebb mint 200 mg/nap, összehasonlítás képpen egy csésze kávéban nagyjából 100 mg, egy teában pedig 50 mg található.


6.     Gyógynövény teák

A gyógynövény teák fogyasztása nem ajánlott, kivéve ha az orvos külön el nem rendeli. Ez azért van, mert bizonyos gyógynövények magzatra gyakorolt hatásai még ma is ismeretlenek.


7.     Alkohol

Nincsen az a kis mennyiség, amiről megállapították volna, hogy a várandósság alatt is egészséges lenne, így a legegyszerűbb nem fogyasztani! Ezzel csökkenthetjük a koraszületés és a halvaszületés kockázatát, illetve a megszületendő baba intellektuális képességeire sem lesz hatással a terhesség alatt fogyasztott alkohol.


Talán ennyi intelem mellett is bőven akad finom és tápláló étel, ital. A szívünk alatt egy kisbabával eltöltött 9 hónap pedig minden lemondást és odafigyelést megér!