A homeopátia, mint gyógymód elfogadottsága változó: van, aki hisz benne, míg más teljes mértékben elutasítja ezt a megközelítést. A szervezet áthangolására, harmonizálására építő gyógyítással kapcsolatban akadnak kérdőjelek, mi ezekre igyekeztünk most választ adni.

Mi az a homeopátia?

A homeopátiát a legegyszerűbb megfogalmazással alternatív gyógymódnak szokták nevezni. Működési elve szerint a szervezet egyensúlyának helyreállítása a célja, a homeopátiás szerek tehát nem a tüneteket kezelik, hanem öngyógyító folyamatok beindításáért felelnek. Nem szabad elhallgatni, hogy tudósok és értelmiségiek is rendszeresen szólalnak fel a homeopátia ellen, áltudománynak nevezve azt. Ez azért érdekes, mert a módszer több mint kétszáz éves, mégsem sikerül megegyezésre jutni azzal kapcsolatban, hogy valós értéket hordoz-e, vagy csak szemfényvesztés az egész. Az biztos, hogy a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

Honnan ered a homeopátia?

A gyógymódot egy német orvos, Samuel Hahnemann dolgozta ki 1796-tól kezdve. Az volt az elmélete, hogy „hasonló a hasonlót gyógyítja”, azaz egy olyan anyag, ami a betegség tüneteit okozza egészséges emberekben, megfelelő hígításban gyógyír lehet a betegek számára. Azt is állította, hogy minél kevesebb a hatóanyag egy homeopátiás szerben, az annál erőteljesebben hat a szervezetre. Megfigyelte: a szerek, amelyeket lovas kocsin szállítottak, hatékonyabbnak bizonyulnak, éppen ezért vezette be a mechanikai rezgetést az eljárásba. Hahnemann korában nagy sikere volt a nézeteinek, leginkább azért, mert alternatívát kínált néhány brutális akkori gyógymód helyett. Ekkor kétszáz szer tartozott a homeopátiához, ezek száma napjainkban átlépte a négyezret.

A homeopátia alaptételei

Ezeket Hahnemann fogalmazta meg. Olyan mondatokat tartalmaz, miszerint „a gyógyítás a beteg egészségessé tételét jelenti, és nem tudományos elméletek, teóriák gyártását”, vagy éppen hogy „hasonló a hasonlót gyógyítja”, azaz a betegség olyan szertől fog meggyógyulni, amely egészséges embereknél a betegség tüneteihez hasonló tüneteket produkált. Azt állította, hogy hígítás és dinamizálás, azaz összességében potenciálás során az anyagoknak új, addig ismeretlen gyógyító tulajdonságaik tárulnak fel, amelyeket ki kell használni. A konklúziója: a gyógyulás azáltal következik be, hogy „a homeopátiás szer potenciáltsága/dinamizáltsága révén a betegséghez illeszkedő információt szolgáltat a szervezet számára, erre válasz a gyógyulási reakció”.

A homeopátia Magyarországon

Hazánkban az 1820-as években jelentek meg Hahnemann tanai. Jól magyarázza elterjedését a köznyelvi elnevezése, hiszen szelíd gyógymódnak hívták a módszert. Neves szakemberek kezdték el alkalmazni, ám a hatásosságát igazolni továbbra sem tudták – a módszer ismerőit egyébként homeopatáknak nevezték már akkor is. A kor megosztottságát mutatja, hogy az orvosok tiltakozása miatt egy ideig betiltották a homeopátiát a Habsburg Birodalom területén. Hazánkban a 19. század második felében virágzott a népszerűsége: homeopátiás kórházak nyíltak, egyetemeken jöttek létre ilyen tanszékek. Az alternatív gyógymód népszerűsége akkor kezdett lankadni, amikor a hagyományos orvostudomány egyre több igazolható eredményt tudott felmutatni. A 20. században többször is újra betiltották, majd miután ismét szabad lett alkalmazni, 1991-ben megalakult a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület. A legutóbbi jelentős szabályozást 2020 nyarán jelentették be itthon, júliustól kezdve ugyanis megváltoztak a homeopátiás termékek reklámozásának szabályai. Ezt az jelenti, hogy jelenleg terápiás javallattal csak akkor forgalmazható ilyen szer, ha klinikai vizsgálatokkal tudják igazolni annak hatásosságát, ám ilyenre még nincs példa. Így a készítmények közül azok maradtak forgalomban, amelyek terápiás javallat nélkül kerültek engedélyezésre.

Homeopátiás szereink

A Kígyó Patika webshopjában monokomponensű és többkomponensű szerek is kaphatóak. Előbbi kategóriába az a készítmény tartozik, amely egyetlen hatóanyagot tartalmaz, az alapanyaga növényi, ásványi és állati eredetű lehet, amelyek a szervezet reakcióképességét fokozzák a betegség legyőzése érdekében. A többkomponensű készítmények a monokomponensűek kombinációi, ezek tabletta, szirup, kenőcs vagy injekció formában kaphatóak. Közismert az Oscillococcinum Neo golyócskák, míg a Datif PC Night étrend-kiegészítő kapszula az elalvás megkönnyítését és a minőségi alvást segíti elő.