Itt a tél: reggelente már csípős fagy fogadja a meleg otthonból dolgozni és iskolába induló embereket. A hideg idő beálltával több olyan betegség fenyeget, amely leginkább a téli hónapokhoz köthető. Ezek megelőzéséért tudatos hozzáállással sokat tehetünk.

1. Megfázás, meghűlés, nátha

A fenti három kifejezés nem ugyanazt a betegséget jelöli, ám elég rugalmasan alkalmazzák ezeket a köznyelvben. Ha pontosak akarunk lenni, leginkább felső légúti megbetegedésként hivatkozhatunk rájuk, ám ennél többen mondják egyszerűen azt: „Megfáztam!” A betegséget vírusos fertőzés okozza, azaz nem feltétlenül a hideggel van összefüggésben, de a téli időjárás segíti a kialakulását. Ezek a nyavalyák cseppfertőzéssel terjednek, a tünetek között pedig megjelenhet a tüsszögés, az orrdugulás, a torok- és fejfájás, a gyengeség, a levertség, a láz és a köhögés is. A nátha ellen a legjobb orvosság, ha odafigyelünk a megelőzésre, ez a higiéniai szabályok betartásával megoldható. Ha mégsem sikerül, akkor az immunrendszerünket kell támogatnunk a „harcban”: ehhez szükséges a pihenés, a bőséges folyadékbevitel, a forró teák fogyasztása, valamint a C-, és D-vitamin rendszeres bevitele.

2. Influenza

Mindenki ismeri, milyen érzés influenzásnak lenni: a levertség miatt ilyenkor nincs kedvünk kikelni az ágyból. A légzőszervi problémákkal járó betegséget szintén vírus okozza, mint a náthát, sokszor össze is keverik ezeket, pedig a nátha esetében rendszerint nincs szó magas lázról, végtaggyengeségről. Mivel járványszerűen jelentkezhet, nehéz előle menekülni, a veszélyeztetett korosztály számára ezért ajánlott a védőoltás. A jelenlegi helyzetben különösen fontos figyelni a tüneteket, összekeverhetik ugyanis az influenzát a koronavírussal. Az antibiotikumok az influenza ellen sem hatékonyak, ezért kell megerősíteni a szervezetet, illetve pihenéssel tölteni azt a néhány napot, amely alatt átmegy szervezetünkön a vírus. Sok folyadék, még több vitamin – ezt fontos megjegyezni.

3. Felfázás

Ez a probléma legtöbbször a nőket érinti, de a férfiak életére is hatással lehet. Ezt sem a hideg okozza, hanem különböző baktériumok, viszont a hidegnek köszönhetően alakulnak ki a nagyobb bajok, mivel ilyenkor a szervezet az ellen védekezik elsősorban, így nem jut ereje a baktériumokkal harcolni. A hólyaghurutnak is hívott probléma a húgyvezetéktől a hólyagig okoz gondot, nagyon kellemetlen hatása van a hétköznapokra. Ami a megelőzést illeti, fontos, hogy télen csak olyan ruhát és cipőt vegyünk fel, amelyben nem fázunk – ilyenkor nem a divat, hanem a praktikusság az első. Ne üljünk hideg felületre sem, nem véletlenül sulykolták ezt belénk a szüleink. Ha mosdóba kell mennünk, ne tartogassuk azt órákig, különösen fontos ugyanis a vizelet minél sűrűbb ürítése. Ha felfáztunk, azt a gyakori vizelési inger, a vizelet színének és szagának változása jelzi – ez olykor véres is lehet, fájdalommal járhat. Probléma esetén az antibiotikumok segíthetnek, illetve vizelethajtó gyógyteák is hasznosak. 

4. Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás rettegett betegség az idősebb korosztályban, hiszen végzetes is lehet, de egy erős, fiatal szervezetet szintén képes megviselni. Ami a tüneteket illeti, magas lázzal és erős köhögéssel jár, nehézzé válik a levegővétel, fáj a mellkas, váladék érkezik a tüdőből. Mivel gyulladásról van szó, természetesen kezelhető a probléma, annál jobban, minél hamarabb észrevesszük azt. Minden esetben orvoshoz kell fordulni vele, hogy az ember tudja, mennyire súlyos a helyzet. Még jobban tesszük, ha a megelőzésre fordítjuk a hangsúlyt, ez a megfelelő téli öltözködés kiválasztásával, valamint az immunrendszer megerősítésével lehetséges. A háziorvosunktól védőoltást is kérhetünk a baktériumok okozta tüdőgyulladás ellen. A vitaminpótlást nem lehet eléggé hangsúlyozni: télen az egyik legfontosabb a D-vitamin bevitele, hiszen a napsütés hiányában kevésbé van az jelen a szervezetben. 

5. Magas vérnyomás

Kicsit kilóg a sorból a magas vérnyomás, mert ugyan nem téli betegség, de télen okozhatja a legtöbb gondot. Nem véletlenül hívják fel a szívbetegek figyelmét minden alkalommal, hogy ilyenkor kell leginkább figyelniük magukra. A hideg miatt az erek összeszűkülnek a testben, amely automatikusan vérnyomásproblémákhoz vezethet. Hidegben hevesebben ver a szív, ebben pedig jobban elfárad, teljesen ki is merülhet. Télen ez ellen úgy védekezhetünk, ha megfelelően felöltözünk, illetve szívproblémák esetén extrém időben csak akkor mozdulunk ki otthonról, amikor feltétlenül szükséges. A magas vérnyomás ellen egész évben tenni kell: egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, az elhízás elkerülése, a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás elkerülése egyaránt segít.